Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Dunford: Vojenské riešenie severokórejskej hrozby by bolo strašné

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dodal, že americkému vedeniu odporúčal, aby od manévrov s Južnou Kóreou neodstúpilo.

Peking 17. augusta (TASR) - Spojené štáty nevycúvajú zo spoločného vojenského cvičenia s Južnou Kóreou, pokiaľ bude trvať nebezpečenstvo útoku zo strany Severnej Kórey. Vyhlásil to dnes v Pekingu vrcholný predstaviteľ americkej armády Joseph Dunford.

Dodal, že americkému vedeniu odporúčal, aby od manévrov s Južnou Kóreou neodstúpilo. "Pokiaľ pretrváva severokórejská hrozba, musíme sa udržiavať v stave vysokej pohotovosti na ňu zareagovať," uviedol podľa agentúry AP Dunford, ktorý je predsedom Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA.

Pravidelné námorné manévre, ktorých začiatok je naplánovaný na koniec augusta, sú podľa Pchjongjangu predohrou k invázii. Washington a Soul namietajú, že tieto cvičenia majú obranný charakter a zároveň sú dôležitými prvkom na odstrašenie severokórejskej agresie.

Vojenské riešenie severokórejskej raketovej hrozby by podľa Dunforda bolo "hrozným". Rovnako "nepredstaviteľné" je ale dovoliť Pchjongjangu, aby zvýšil svoj potenciál natoľko, aby mohol podniknúť jadrový útok na USA, dodal.