Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

DPA:Šéfovia diplomacií EÚ sa dohodli na spustení misie v Červenom mori

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V rámci misie Aspides vyšlú krajiny EÚ do Červeného mora, Adenského zálivu a okolitých vôd bojové lode a systémy včasného varovania pred leteckými útokmi.

Brusel 19. februára (TASR) - Ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ sa dohodli na spustení námornej misie na ochranu medzinárodnej lodnej dopravy v Červenom mori. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

V rámci misie Aspides vyšlú krajiny EÚ do Červeného mora, Adenského zálivu a okolitých vôd bojové lode a systémy včasného varovania pred leteckými útokmi. Operačné velenie operácie bude v gréckom meste Larissa.

Medzinárodnú námornú dopravu v Červenom mori ohrozujú od vlaňajšieho novembra jemenskí povstalci húsíovia podporovaní Iránom. Odôvodňujú to solidaritou s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde sa vlani v októbri začala vojna medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas.

Misia Aspides nebude podnikať preventívne údery a bude môcť zasiahnuť len v prípade, že militanti zaútočia ako prví, píše DPA.

Útoky povstalcov ohrozujú kľúčovú plavebnú trasu, ktorou sa prepravuje približne 12 percent svetového obchodu. Pre zhoršenú bezpečnostnú situáciu v oblasti sa viaceré veľké lodné spoločnosti rozhodli presmerovať svoje nákladne lode na trasy vedúce okolo južného cípu Afriky, ktoré trvajú dlhšie a zvyšujú tiež náklady na prepravu.