Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 31. máj 2024Meniny má Petronela a Petrana
< sekcia Zahraničie

Schmitt sa o odňatí titulu dozvedel na letisku vo Frankfurte

Foto: TASR/AP

Akademický senát Semmelweisovej univerzity v Budapešti rozhodol dnes o odňatí titulu doktor prezidentovi Pálovi Schmittovi.Dôvodom je plagiátorstvo.

Budapešť 29. marca (TASR) – Akademický senát Semmelweisovej univerzity v Budapešti rozhodol dnes o odňatí titulu doktor prezidentovi Pálovi Schmittovi. Informoval o tom maďarský spravodajský server hvg.hu.

Za odňatie hlasovalo 33 členov akademického senátu a štyria boli proti. Na schôdzke bola prítomná aj štátna tajomníčka zodpovedná za školstvo Rózsa Hoffmanová.

Rektor univerzity Tivadar Tulassay po trojhodinovej schôdzke senátu pred novinármi uviedol, že senát prijal správu vyšetrovacej komisie a zistil, že dizertačná práca niekdajšieho uchádzača sa zakladá na rozsiahlom preklade, a teda nesplnila odborné a etické podmienky pre prácu založenú na vedeckej báze. Senát vzhľadom na uvedené skutočnosti Pálovi Schmittovi odoberie titul doktor.

Jobbik: Skompromitovaného prezidenta Schmitta neodstráni Fidesz, ale hnev ľudu
Z postu prezidenta neodstráni Pála Schmitta Maďarský občiansky zväz-Fidesz, ale hnev ľudu. Vyhlásila to dnes v Budapešti hovorkyňa opozičnej ultrapravicovej strany Hnutie za lepšie Maďarsko-Jobbik Dóra Dúróová, podľa ktorej Fidesz bude chcieť dosadiť do prezidentského kresla zrejme terajšieho šéfa diplomacie Jánosa Martonyiho.

Vedenie Jobbiku získalo informácie, podľa ktorých by chcel Fidesz vidieť vo funkcii hlavy štátu ministra zahraničných vecí Martonyiho. "Tým by však Fidesz klesol po Schmittovi ešte hlbšie, pretože Martonyi má nevyjasnenú štátostranícku minulosť. Kým sa s touto záležitosťou nevyrovná, zatiaľ nie je vhodný ani ako kandidát," citovala Dúróovú maďarská tlačová agentúra MTI.

Podľa Jobbiku je vážnym problémom už skutočnosť, že vládne strany nechalo tak dlho Schmittovu kauzu nevyriešenú, pretože tým utrpela dôstojnosť funkcie hlavy štátu aj reputácia Maďarska.

Maďarský denník Népszabadság napísal, že podľa informácií z kruhov vládnucich strán nástupcom Schmitta by mohol byť bývalý šéf Maďarskej akadémie vied Szilveszter E. Vizi.
Schmitt sa o odňatí titulu dozvedel na letisku vo Frankfurte
Maďarský prezident Pál Schmitt sa o rozhodnutí akademického senátu Semmelweisovej univerzity v Budapešti, podľa ktorého mu odoberú titul doktor, dozvedel na letisku vo Frankfurte nad Mohanom, informovala maďarská verejnoprávna televízia.

Kancelária prezidenta, ktorý sa vracal zo summitu o jadrovej bezpečnosti v Južnej Kórei, oznámila, že by sa chcela najskôr oboznámiť so zdôvodnením rozhodnutia senátu, až potom prezident predstúpi pred verejnosť. Podľa kancelárie to bude možno už v piatok.

V stredu Schmitt v Soule vyhlásil, že zostáva naďalej vo funkcii prezidenta. Reagoval na výsledok vyšetrovania komisie, ktorej úlohou bolo objasniť podozrenie z plagiátorstva a ktorá v stredu dospela k záveru, že Schmitt pri písaní svojej dizertačnej práce v roku 1992 použil nezvyčajne rozsiahle pasáže z iných prác, ale formálne jeho dielo vyhovovalo požiadavkám vtedajšej Univerzity telesnej výchovy.

Senát odsudzuje porušenie noriem

Podľa slov rektora senát sa riadi Vedecko-etickým kódexom Maďarskej akadémie vied, ktorý požaduje popri dodržaní právnych noriem vysoko kvalitnú, samostatnú vedeckú prácu.

"Senát v tomto duchu odsudzuje porušenie noriem a postihuje ich," zdôraznil rektor.

Tulassay pripomenul, že špeciálna vyšetrovacia komisia univerzity pracovala na prípade dva mesiace, pretože bolo pre ňu problémom získať originálne zdroje k Schmittovej dizertačnej práci.

Verdikt komisie zaslali príslušnému ministrovi národných zdrojov Miklósovi Réthelyimu, ktorý však správu vrátil univerzite s tým, že nie je v tejto záležitosti kompetentný rozhodnúť.

Napokon bola univerzita nútená rozhodnúť v rámcoch vlastných noriem.

Odňatie doktorského titulu navrhla dnes Doktorandská rada Semmelweisovej univerzity v Budapešti na mimoriadnej schôdzi na základe zistení o plagiátorstve Schmittovej dizertačnej práce.

Maďarský týždenník Heti Világgazdaság v januári oznámil, že veľká časť dizertačnej práce prezidenta Schmitta je totožná so štúdiou bulharského športového historika.

Podľa periodika takmer 180 strán Schmittovej práce je doslovným prekladom a prevzatím štúdie historika Nikolaja Georgijeva, ktorý svoje dielo napísal vo francúzštine.

Schmitt, ktorý bol v období rokov 1990-2010 predsedom Maďarského olympijského výboru (MOV), svoju doktorskú prácu pod titulkom Analýza programu olympijských hier novodobých dejín predložil v roku 1992 a získal za ňu najvyššie hodnotenie.


LMP chce iniciovať procedúru, ktorá by viedla k zosadeniu prezidenta


Opozičná maďarská strana Politika môže byť iná (LMP) mieni na parlamentnej pôde neodkladne iniciovať procedúru, ktorá by viedla k zosadeniu hlavy štátu, prezidenta Pála Schmitta.

Na tlačovej konferencii v Budapešti to dnes podľa agentúry MTI oznámili jej predstavitelia András Schiffer a Gergely Karácsony.

V zdôvodnení poukázali na fakt, že prezidenta možno zbaviť úradu, ak počas vykonávania funkcie zámerne porušil zákon. Schmitt sa podľa ich výkladu toho dopustil skutočnosťou, že vo viacerých rozhovoroch trval na tom, že dizertačná práca, ktorú predložil, je jeho vlastným dielom, čím porušil autorský zákon.

Doktorandská rada Semmelweissovej univerzity v Budapešti dnes práve v súvislosti s podozreniami z plagiátorstva v tejto práci po svojej mimoriadnej schôdzi oznámila, že navrhuje senátu univerzity odňatie doktorského titulu prezidentovi Pálovi Schmittovi.

Podľa platnej maďarskej legislatívy môže takúto procedúru iniciovať pätina poslancov. Zákonodarný zbor potom rozhodne, či záležitosť predloží ústavnému súdu, v ktorého kompetencii je prípadné zosadenie prezidenta, pripomenul dnes András Schiffer.

Podľa jeho názoru nesie politickú zodpovednosť za vzniknutú nedôstojnú situáciu premiér Viktor Orbán, ktorý "najskôr urobil bábkové divadlo z vlastnej strany a potom z maďarskej demokracie".

Opozičná Maďarská socialistická strana (MSZP) skôr oznámila, že predloží parlamentu návrh dvojbodového uznesenia, v ktorom sa konštatuje, že maďarský najvyšší ústavný činiteľ sa stal nedôstojným na vykonávanie svojej funkcie a požaduje, aby Schmitt odstúpil z funkcie prezidenta.

Z postu prezidenta neodstráni Pála Schmitta Maďarský občiansky zväz-Fidesz, ale hnev ľudu, vyhlásila dnes v Budapešti hovorkyňa ultrapravicovej opozičnej strany Hnutie za lepšie Maďarsko-Jobbik Dóra Dúróová.