Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Vo Vatikáne rozsvietili vianočný stromček

Na snímke rozsvietená dvadsaťštyri metrov vysoká jedľa biela na Námestí sv. Petra 14. decembra 2012 vo Vatikáne. Foto: TASR/AP

Námestie sv. Petra zdobí 24 metrov vysoká jedľa biela z juhotalianskeho regiónu Molise.

Vatikán 14. decembra (TASR) - Obdobie Vianoc sa dnes začalo vo Vatikáne tradičným rozsvietením stromu na Námestí svätého Petra. Pápež pri tejto príležitosti pripomenul, čo sa stalo, keď boli "svetlá" Boha v minulých ateistických režimoch vypnuté.

Pápež v príhovore k delegácii z juhotalianskeho regiónu Molise, ktorý tento rok daroval Vatikánu vianočný strom - 24 metrov vysokú jedľu bielu - povedal, že tri svetlá rozsvietené počas obradu dnes podvečer predstavujú "Božie svetlo".

"Keď sa v minulosti snažili zahasiť svetlo Boha a namiesto neho priniesli klamnú a zavádzajúcu žiaru, nasledovali obdobia tragického násilia proti človeku," povedal pápež.

Keď sa strom rozsvietil, speváci z Molise zaspievali tradičné miestne piesne a vatikánska skupina zahrala vianočné melódie.

Dnešok je začiatkom pápežovho rušného vianočného obdobia, ktoré vyvrcholí štedrovečernou omšou v Bazilike svätého Petra, príhovorom na Prvý sviatok vianočný a novoročnou bohoslužbou na počesť svetového dňa mieru, ktorý slávi katolícka cirkev.

Vatikán dnes zverejnil aj pápežovo mierové posolstvo, v ktorom vyzýva politikov, aby uplatňovali etiku v ekonomickej politike. Varoval tiež pred interrupciami a manželstvami homosexuálov, ktoré sú podľa neho hrozbou pre mier.