Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Do Sýrie smeruje loď s iránskymi zbraňami, tvrdí opozícia

Loď vyrazila v piatok z Džibutska a mala údajne nasmerované do sýrskeho prístavu Tartús. Zbrane na jej palube vraj pochádzajú z Iránu.

Damask 14. apríla (TASR) - Sýrski aktivisti obvinili Egypt, že cez Suezský prieplav pustil loď prevážajúcu zbrane pre vládu v Damasku.

Loď vyrazila v piatok z Džibutska a mala údajne nasmerované do sýrskeho prístavu Tartús. Zbrane na jej palube vraj pochádzajú z Iránu.

Oficiálne zdroje sa k tvrdeniam sýrskych opozičných aktivistov nevyjadrili.

Nákladnú loď podľa agentúry DPA naposledy videli v egyptskom prístave Búr Saíd. Údajne smerovala do tureckého Ískenderunu.

Kvôli krvavému potláčaniu vzbúrencov uvalila Európska únia na režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada rad sankcií, medzi nimi aj zbrojné embargo. Bezpečnostná rada OSN zatiaľ neschválila žiadne sankcie.

V januári do Sýrie dorazila loď s muníciou z Ruska. Nákladnú loď MV Chariot, plaviacu sa pod vlajkou karibského ostrovného štátu Sv. Vincent a Grenadíny, krátko predtým zadržiavali na Cypre pre podozrenie, že vezie muníciu do Sýrie. Cyperské úrady plavidlo prepustili, keď dostali prísľub o zmene cieľa jeho cesty.

Loď mala pôvodne plávať cez výsostné vody Turecka, ktoré nie je členom EÚ, a tak sa naň nevzťahuje zbrojné embargo. Plavidlo však muselo neplánovane - kvôli rozbúrenému moru a nedostatku paliva - zakotviť na Cypre, ktorý je členskou krajinou EÚ.