Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Do mešity na Sinaji sa týždeň po krvavom útoku vrátili veriaci

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa egyptského generálneho prokurátora Nabíla Sádika sa na útoku podieľalo 25-30 teroristov, ktorí prišli na piatich terénnych vozidlách a mali so sebou zástavu tzv. Islamského štátu.

Káhira 1. decembra (TASR) - Egyptskí moslimovia sa v piatok opäť modlili v mešite v meste Bir al-Abd na Sinajskom polostrove, v ktorej sa pred týždňom odohral teroristický útok s najmenej 305 obeťami na životoch. Informovala o tom agentúra DPA.

Modlitbám predsedal šejk Ahmad at-Tajíb, veľký imám káhirskej mešity al-Azhar, ktorá je hlavným akademicko-teologickým centrom sunnitského islamu. V príhovore po modlitbách Tajíb označil útočníkov za ľudí "hriešnych a skazených", ktorí si zaslúžili smrť.

K najkrvavejšiemu činu v novodobých dejinách Egypta, ktorý sa odohral 24. novembra v meste Bir al-Abd vzdialenom približne 40 kilometrov od Aríšu, metropoly provincie Severný Sinaj, sa zatiaľ nikto oficiálne neprihlásil. Úrady však z masakru podozrievajú sinajskú odnož teroristickej organizácie islamský štát (IS).

Podľa egyptského generálneho prokurátora Nabíla Sádika sa na útoku podieľalo 25-30 teroristov, ktorí prišli na piatich terénnych vozidlách a mali so sebou zástavu tzv. Islamského štátu. Predtým, ako spustili paľbu, sa ozbrojenci sa rozmiestnili pred hlavným vchodom do mešity a 12 oknami. Takisto podpálili sedem áut patriacich veriacim, ktoré boli zaparkované pred mešitou.

Egyptská armáda uskutočnila po masakre v noci na sobotu sériu náletov. Zabitých bolo pri nich "niekoľko" teroristov, ktorí sa podieľali na útoku na mešitu.

Väčšina doterajších útokov v Egypte sa doteraz zameriavala na bezpečnostné zložky a tamojšiu kresťanskú komunitu. Útoky na mešity sú vo väčšinovo moslimskom Egypte ojedinelé.