Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Do londýnskej nemocnice začali prichádzať zahraniční smútoční hostia

Policajti stoja pred fotografiou kráľovnej Alžbety II. v Londýne, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Polícia vytvorila okolo areálu nemocnice, v ktorom sa majú zísť vedúci predstavitelia zahraničných štátov smerujúci na pohreb kráľovnej, bezpečnostný prstenec, a v okolí RHCh zatarasila cesty.

Londýn 19. septembra (TASR) - Do areálu Vojenskej nemocnice v Chelsea (Royal Hospital Chelsea, RHCh) – zariadenia sociálnej starostlivosti v západnom Londýne – začali prichádzať diplomatické vozidlá so zahraničnými predstaviteľmi, ktorí sa v pondelok zúčastnia na štátnom pohrebe britskej kráľovnej Alžbety II. TASR o tom informuje na základe správy televízie Sky News.

Prvé diplomatické auto, ktoré prekročilo policajné kordóny, bolo zaregistrované na Sudán. Očakáva sa, že na panovníčkinom pohrebe sa za túto africkú krajinu zúčastní jej vojenský vodca Abdal Fattáh Burhán.

Britská polícia vytvorila okolo areálu vojenskej nemocnice, v ktorom sa majú zísť vedúci predstavitelia zahraničných štátov smerujúci na pohreb kráľovnej, bezpečnostný prstenec, a v okolí RHCh zatarasila cesty. Zahraničných politikov budú odtiaľ prevážať na pohreb autobusmi.

Zariadenie sociálnej starostlivosti bolo uzatvorené pre verejnosť ešte pred príchodom zahraničných hostí. Na okraji bezpečnostné prstenca čakajú novinári s fotoaparátmi a televíznymi kamerami v nádeji, že sa im neskôr podarí zachytiť autobusový konvoj.

Na pondelkovom štátnom pohrebe zosnulej britskej panovníčky sa zúčastní asi 2000 smútočných hostí vrátane asi 500 zahraničných predstaviteľov. Medzi hosťami bude i americký prezident Joe Biden. Slovensko bude zastupovať prezidentka Zuzana Čaputová.

Podľa spravodajského servera Politico boli zahraniční lídri požiadaní, aby na pohreb kráľovnej necestovali súkromnými lietadlami, ale aby využili komerčné lety. Na pohreb budú z dôvodu "bezpečnostných opatrení" a cestných obmedzení zvážaní autobusmi. Výnimku z tohto opatrenia bude mať zrejme šéf Bieleho domu, ktorý podľa médií príde na pohreb vlastným autom.