Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Diplomati USA a oboch Kóreí sa stretli vo Švédsku, pripravujú summit

Americký prezident Donald Trump (vpravo) a severokórejský líder Kim Čong-un, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Prezident Spojených štátov sa už skôr stretol v Bielom dome s vplyvným severokórejským vyjednávačom Kim Jong-čcholom.

Štokholm 21. januára (TASR) - Diplomati Severnej a Južnej Kórey mali vo Švédsku stretnutia s vyslancami Spojených štátov, keďže pripravujú druhý americko-severokórejský summit.

"Hostiteľom diskusií za okrúhlym stolom s medzinárodnými odborníkmi bolo Švédsko a Štokholmský medzinárodný ústav pre výskum mieru (SIPRI)," uviedol v pondelok pre tlačovú agentúru DPA hovorca ministerstva zahraničných vecí. Ministerstvo ani SIPRI však nezverejnili podrobnosti.

Hovorca ministerstva zahraničných vecí označil diskusie za "konštruktívne" a uviedol, že sa sústreďovali na záležitosti súvisiace s Kórejským polostrovom vrátane opatrení na budovanie dôvery.

Vplyvná severokórejská diplomatka, námestníčka šéfa diplomacie Čche Son-hui, pricestovala do Švédska už koncom minulého týždňa. Je jednou z mála žien na najvyšších úrovniach severokórejskej vlády. Viedla aj severokórejskú delegáciu na prípravných rokovaniach pred vlaňajším historickým, júnovým summitom amerického prezidenta Donalda Trumpa a vodcu Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) Kim Čong-una v Singapure.

Trump cez víkend oznámil, že miesto jeho druhého stretnutia s Kimom už bolo vybraté, ale neprezradil ho.

Prezident Spojených štátov sa už skôr stretol v Bielom dome s vplyvným severokórejským vyjednávačom Kim Jong-čcholom, podpredsedom ústredného výboru vládnej Kórejskej strany práce.

Švédsko v marci 2018 hostilo aj ministra zahraničných vecí KĽDR Ri Jong-hoa, a to pred prvým summitom Trumpa s Kimom v Singapure.

Švédsko má v Severnej Kórei veľvyslanectvo od začiatku 70. rokov 20. storočia a zastupuje v Pchjongjangu aj diplomatické záujmy Spojených štátov.

Medzi účastníkmi diskusií bol okrem ďalších osobitných vyslancov aj predseda výboru SIPRI a veľvyslanec Jan Eliasson, ktorý zastával vysoké diplomatické posty vo Švédsku i v OSN, ale tiež riaditeľ SIPRI Dan Smith.

Ústav SIPRI skúma výdavky na armády, presuny zbraní a jadrové zbrane, dodala tlačová agentúra DPA.