Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Diplomati NATO preberú situáciu v KĽDR a vzťahy s Ruskom

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na archívnej snímke. Foto: TASR/AP

Rokovania ministrov sú zamerané na prípravu budúcoročného summitu aliancie. Diplomati preberú i tému zužovania spolupráce s EÚ, politické kroky voči Rusku či situáciu na Kórejskom polostrove.

Brusel 5. decembra (TASR) - Hlavnými témami dvojdňového zasadnutia ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO, ktoré sa v utorok začína v bruselskom sídle aliancie, budú rokovania o situácii v Severnej Kórei a vzťahy s Ruskom.

Rokovania ministrov sú celkovo zamerané na prípravu budúcoročného summitu aliancie, diplomati však preberú aj tému zužovania spolupráce s EÚ, ďalšie politické kroky voči Rusku, situáciu na Kórejskom polostrove a boj proti terorizmu. Ich odkaz zároveň potvrdí pokračovanie politiky otvorených dverí NATO.

Po tom, ako sa Čierna Hora v júli stala 29. členom aliancie, sa proces rozširovania nezastavil. O členstvo v NATO sa uchádza Bosna, Gruzínsko a Macedónsko.

K stretnutiu v Bruseli prichádza týždeň po tom, čo Pchjongjang otestoval ďalšiu balistickú strelu, ktorá by bola schopná zasiahnuť americkú pevninu a územie ďalších spojencov NATO.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v pondelok počas stretnutia s novinármi upozornil, že NATO a medzinárodné spoločenstvo musia "vyvinúť maximálny tlak" na režim Severnej Kórey, pretože eskalácia súčasného napätia do otvorenej vojny by mala "katastrofické" dôsledky.

Vo vzťahoch k Rusku sa očakáva, že spojenci prediskutujú svoju "dvojsmernú" stratégiu odstrašenia a diplomacie, lebo situácia na východe Ukrajiny zostáva nezmenená.

Aliancia chce opätovne zdôrazniť záujem o hlbšiu spoluprácu s EÚ, s ktorou zdieľa spoločný záujem o boj proti terorizmu.

Na dvojdňovej ministerskej konferencii sa zúčastní aj šéf americkej diplomacie Rex Tillerson, ktorý by mal Európanom potvrdiť záväzok USA pre transatlantické spojenectvo a obranu.

Tillerson sa ešte pred odchodom na ministerskú schôdzku NATO stretne so šéfkou diplomacie EÚ Federicou Mogheriniovou a so svojimi rezortnými partnermi z 28 členských štátov Únie. Témou ich neformálnych rokovaní bude spolupráca pri riešení "hlavných globálnych otázok".