Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Desiatky tisíc Sýrčanov vyzývali na zvrhnutie Asádovho režimu

Foto: TASR/AP

Sýrska spoločnosť Červeného polmesiaca odhaduje, že v rámci Sýrie ušlo zo svojich domovov na 200.000 ľudí, môže to však byť aj viac.

Bejrút/Ženeva 24. marca (TASR) - Desiatky tisíc Sýrčanov v piatok vzdorovali slznému plynu a streľbe pri protestoch naprieč krajinou. Vyhrážali sa, že zoberú útokom hlavné mesto Damask a zvrhnú prezidenta Bašára Asada. Protesty sa niesli pod heslom "Damask, prichádzame."

Sýrsky režim rozmiestnil do mnohých miest bezpečnostné sily, aby protesty rozohnali, ale opozičné skupiny hlásili menej obetí z radov protestujúcich ako v uplynulých týždňoch. Aktivisti uviedli, že pri útokoch armády v opozičných oblastiach alebo pri zrážkach s ozbrojenými povstalcami bolo zabitých v celej Sýrii vyše 20 ľudí.

Medzinárodné odsúdenie ani diplomacia na vysokej úrovni nezastavili zabíjanie ľudí v Sýrii, najmä protestujúcich civilistov. Podľa OSN ich bolo v ročnom konflikte zabitých už vyše 8000, z toho najmenej 500 detí. Stovky ďalších detí boli zranené, zadržané či zneužité.

OSN odhaduje, že počet utečencov zo Sýrie stúpol minulý týždeň o 5000 na celkových približne 39.000, stovky tisíc ďalších však ušli z oblastí bojov vnútri Sýrie. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) očakáva, že ich počet bude ďalej stúpať.

Približne 17.000 utečencov našlo útočisko v ôsmich táboroch, zriadených na juhu Turecka, 47 percent z nich sú deti a 19 percent ženy. Podľa UNHCR našlo v Turecku ochranu od apríla 2011 spolu 23.000 ľudí, mnohí z nich sa však už vrátili do Sýrie.

V USA aj bez platných víz


Administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu umožní Sýrčanom, ktorým uplynú víza na pobyt v Spojených štátoch, aby v krajine zostali, kým sa znepokojivá situácia v ich vlasti nezlepší.

Americká ministerka pre vnútornú bezpečnosť Janet Napolitanová v piatok oznámila, že občania Sýrie, žijúci prechodne v USA, získajú dočasný ochranný štatút na zotrvanie v Spojených štátoch, pretože by pri návrate do Sýrie čelili "vážnej bezpečnostnej hrozbe". Ako podotkla, ostatné podrobnosti tohto ochranného programu zverejnia americké úrady na budúci týždeň.

Sýrčania budú musieť požiadať americké úrady o uznanie štatútu a podstúpiť previerku bezpečnostnými úradmi.

V Libanone je vyše 16.000 sýrskych utečencov, z toho 5000 v údolí Bikáa a 8000 v severnom Libanone a Tripolise.

V Jordánsku sa počas uplynulého roka zaregistrovalo 6000 Sýrčanov a asi 2500 ďalších na registráciu čaká. Charitatívne organizácie odhadujú, že v krajine môže byť 15.000-20.000 sýrskych utečencov, ale zatiaľ nepožiadali o pomoc alebo ochranu.

Asi 500 Sýrčanov, prevažne kurdského pôvodu, prešlo do severného Iraku.

Sýrska spoločnosť Červeného polmesiaca odhaduje, že v rámci Sýrie ušlo zo svojich domovov na 200.000 ľudí, môže to však byť aj viac. V Sýrii sa však tiež nachádza asi 110.000 zahraničných utečencov, väčšina z nich sú Iračania.