Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Desiatky krajín UNHRC podporili expertku, ktorá viní Izrael z genocídy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Albaneseovej tvrdenia sa týkajú pokračujúcej vojny v Pásme Gazy, kde Izrael vedie ofenzívu voči militantnému hnutiu Hamas.

Ženeva 27. marca (TASR) – Desiatky prevažne moslimských krajín počas utorkového zasadania Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC) podporili expertku, ktorá vo svojej správe obvinila Izrael z páchania genocídy v Gaze. Izraelská vláda jej tvrdenia odmietla ako prekrúcanie reality, informuje v stredu TASR na základe správy agentúry AFP.

Osobitná spravodajkyňa OSN pre ľudské práva na palestínskych územiach Francesca Albaneseová na utorkovom zasadnutí v Ženeve v kontexte svojich tvrdení požadovala, aby bolo na Izrael uvalené zbrojné embargo a sankcie.

Spravodajkyňa členom rady priblížila obsah svojej správy, ktorá bola zverejnená v pondelok, pričom si vyslúžila potlesk časti prítomných diplomatov. Podľa nej Izrael celé obyvateľstvo Pásma Gazy označil za "potenciálny cieľ, ktorý možno zabiť a zničiť", čím zjavne odhalil svoj "genocídny zámer" zbaviť "Palestínu Palestínčanov".

Albaneseovej tvrdenia sa týkajú pokračujúcej vojny v Pásme Gazy, kde Izrael vedie ofenzívu voči militantnému hnutiu Hamas. Ofenzíva bola spustená po bezprecedentnom útoku Hamasu na Izrael z vlaňajšieho 7. októbra a jej hlavným cieľom je zničenie vojenských kapacít palestínskych militantov, aby už opäť nemohli napadnúť izraelské územie.

Na podporu Albaneseovej počas zasadnutia vystúpili desiatky diplomatov väčšinou z arabských a moslimských krajín, ale tiež z Latinskej Ameriky či Ruska. S vyjadreniami odsudzujúcimi Izrael a jeho operáciu v Gaze vystúpil aj Pakistan, ktorý v mene Organizácie islamskej spolupráce (OIC) podporil výzvu na zavedenie sankcií a embarga voči Izraelu. Čína zase vyjadrila ochotu sprostredkovať mierové rokovania.

V sále však počas prerokúvania správy nebol prítomný zástupca Izraela ani jeho hlavného spojenca – USA, ktoré obviňujú spravodajkyňu z protiizraelskej zaujatosti. Izrael Albaneseovú dlhodobo kritizuje a tvrdenia uvedené v jej pondelkovej správe označil za "nechutné prevracanie skutočnosti". Na podporu Izraela jednoznačne vystúpili iba zástupcovia medzinárodných židovských organizácií.

Európska únia vyzvala na "úplné a nezávislé vyšetrenie všetkých obvinení" a vyjadrila zhrozenie nad obeťami z radov civilistov, ale zároveň podporila právo Izraela na vlastnú sebaobranu.