Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Desaťtisíce demonštrantov v Egypte požadovali koniec vojenskej vlády

Demonštranti na námestí Tahrír v centre Káhiry. Foto: TASR/AP

Námestie Tahrír v centre Káhiry spoločne zaplavili stúpenci islamistov aj sekulárnych strán, ktorí sa obávajú, že vládnuca vojenská rada sa pokúša zmanipulovať na máj plánované prezidentské voľby.

Káhira 20. apríla (TASR) - Desaťtisíce demonštrantov sa dnes zišli na námestí Tahrír v centre Káhiry, kde požadujú ukončenie už 14 mesiacov trvajúcej vojenskej vlády.

Námestie spoločne zaplavili stúpenci islamistov aj sekulárnych strán, ktorí sa obávajú, že vládnuca vojenská rada sa pokúša zmanipulovať na máj plánované prezidentské voľby.

Oba súperiace tábory sa však napokon nedokázali zhodnúť na spoločnom zozname požiadaviek. Liberáli a mládežnícke skupiny vyzývali, aby sa celá opozícia proti armáde zjednotila na spoločnom prezidentskom kandidátovi, čo islamisti odmietli.

Egyptská volebná komisia v utorok definitívne vylúčila desiatich kandidátov z účasti v májových prezidentských voľbách. Medzi diskvalifikovanými uchádzačmi je aj kandidát Moslimského bratstva Chajrát Šátir či bývalý šéf tajnej služby Umar Sulajmán.

Prvé prezidentské voľby od vlaňajšieho zvrhnutia dlhoročného autoritatívneho vodcu Husního Mubaraka sa uskutočnia v dvoch kolách v máji a v júni. Novozvolený prezident by mal prevziať moc od vojenskej rady 1. júla.