Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Demonštráciu proti Orbánovej vláde si všimli svetové médiá

Ľudia počúvajú prejav P. Magyara na predvolebnom zhromaždení v meste Debrecín v Maďarsku v nedeľu 5. mája 2024. Foto: TASR/AP

Portál Euronews podčiarkol, že Magyar sa za tri mesiace stal vyzývateľom Orbána číslo jeden.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Budapešť 6. mája (TASR) - Maďarskú vnútornú politiku sprevádza veľký zahraničný záujem, odkedy na scénu vstúpil Péter Magyar, nový vyzývateľ premiéra Viktora Orbána. Konštatoval to v pondelok server atv.hu, podľa ktorého si Magyarovu nedeľňajšiu protivládnu demonštráciu v Debrecíne všimli viaceré svetové médiá, ktoré vyzdvihujú, že masové zhromaždenie sa konalo v jednej z najsilnejších bášt vládnej strany Fidesz, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Podľa agentúry AP usporiadal Magyar po zmene režimu v Debrecíne najväčšiu politickú demonštráciu mimo hlavného mesta v dejinách Maďarska. "V Debrecíne, druhom najväčšom meste Maďarska, sa zišlo asi 10.000 ľudí, aby podporili Pétera Magyara, ktorý sa za necelé tri mesiace preslávil ako politický nováčik sľubom, že skoncuje s korupciou na úradoch a zastaví zhoršovanie životnej úrovne," napísala AP.

Denník The Guardian na základe veľkého počtu účastníkov debrecínskej demonštrácie usúdil, že "Maďarsko je unavené z vládnutia aktuálnej politickej elity" a že Magyara vidia ako osobu, ktorá môže ukončiť 14-ročné vládnutie Orbána dvojtretinovou väčšinou v parlamente.

Portál Euronews podčiarkol, že Magyar sa za tri mesiace stal vyzývateľom Orbána číslo jeden.

Podľa agentúry Reuters Magyar v Debrecíne riskoval, keď sa pustil do "jamy levovej" vládnucej strany, pretože mesto od konca deväťdesiatych rokov vedú neustále kandidáti Fideszu.

"Tento 43-ročný právnik a bývalý diplomat opätovne vyhlásil, že po 14 rokoch Orbánovej vlády porazí korupciu a vráti krajinu do európskeho hlavného prúdu," vyzdvihol Bloomberg.

"Kto v roku 2024 bude hlasovať za Fidesz, ten bude hlasovať za hrozbu vojny," vyhlásil v Debrecíne Magyar, ktorý avizoval ďalšiu masovú demonštráciu na 8. júna v Budapešti na Námestí hrdinov. Podľa jeho slov to bude najväčšie masové zhromaždenie Maďarov po zmene režimu.