Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

ČSSD vyzvala premiéra, aby inicioval hlasovanie o dôvere svojej vláde

Petr Nečas Foto: TASR

ČSSD žiada českého premiéra, aby čo najskôr sám požiadal o hlasovanie o vyslovení dôvery svojej vláde, pretože je to jediný legitímny demokratický krok, ktorý by ukázal jej aktuálnu podporu.

Praha 21. decembra (TASR) - Opoziční sociálni demokrati vyzvali dnes premiéra Petra Nečasa, aby požiadal Poslaneckú snemovňu o vyslovenie dôvery svojmu kabinetu. Ide o reakciu ČSSD na súčasnú vládnu krízu po štvrtkovej výzve vedenia strany LIDEM, aby jej ministri odišli z vlády.

Vláda podľa predsedu sociálnych demokratov Bohuslava Sobotku nemá legitimitu a nie je jasné, koľkými hlasmi v snemovni vlastne disponuje. V tejto situácii ČSSD žiada premiéra, aby čo najskôr sám požiadal o hlasovanie o vyslovení dôvery svojej vláde, pretože je to jediný legitímny demokratický krok, ktorý by ukázal jej aktuálnu podporu.

Sociálni demokrati sú v prípade, že by tak premiér neurobil, sami pripravení iniciovať hlasovanie.

Predseda opozičných Vecí verejných (VV) Vít Bárta vo štvrtok naznačil, že by sa chcel o zosadenie vlády pokúsiť s pomocou ČSSD i komunistov. VV však už dnes deklarovali, že menšinovú vládu s určitosťou nepodporia.

Za prioritné považujú sociálni demokrati i komunisti vypísanie predčasných volieb. Sobotka preto dnes vyzval Občiansku demokratickú stranu aj koaličnú TOP 09 na rokovanie o rozpustení Poslaneckej snemovne, ktoré by na jar umožnilo vypísať predčasné voľby.