Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Slovenskí občania vo voľbách jednoznačne odmietli pravicovú politiku

Podľa predsedu českých sociálnych demokratov Lubomíra Zaorálka sa na Slovensku skončí obdobie, keď vládla koalícia, ktorej najväčším problémom bolo dohodnúť sa medzi sebou.

Praha/Bratislava 11. marca (TASR) - Výsledky parlamentných volieb sú pre Slovensko šancou na obnovenie dôvery ľudí v politiku, pričom strana Smer-SD dá krajine stabilnú vládu, uviedol dnes podpredseda českých sociálnych demokratov (ČSSD) Lubomír Zaorálek.

"Skončí sa obdobie, keď vládla koalícia, ktorej najväčším problémom bolo dohodnúť sa medzi sebou," citovala Zaorálka agentúra Mediafax. Predseda ČSSD Bohuslav Sobotka v reakcii na výsledky volieb v SR konštatoval, že sa dajú vnímať ako signál smerovania stredoeurópskej spoločnosti, a to jej odklonu od pravicovej politiky.

"Slovenskí občania vo voľbách jednoznačne odmietli pravicovú politiku a jej nespravodlivé sociálne reformy, odmietli ďalej niesť riziká neoliberálnych ekonomických experimentov a odmietli tiež populizmus snažiaci sa ťažiť zo súčasných problémov eurozóny," vyhlásil Sobotka. Predseda ČSSD poznamenal, že výsledky slovenských volieb by mal podrobne preštudovať aj český premiér Petr Nečas (ODS) vzhľadom na program reforiem podobný tým, aké presadzovali pravicové strany končiacej slovenskej vlády.


Ponaučenie pre českú vládu

Za ponaučenie aj pre českú vládu označil výsledky volieb na Slovensku tiež predseda strany TOP 09 a český minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg.

Ten to však odôvodnil argumentom, že slovenským voličom prekážala predovšetkým politika spojená s možnou korupciou, informoval spravodajský portál novinky.cz.

"Zo slovenských volieb by sme si mali vziať ponaučenie. Rozumná pravicová politika nemá u voličov nádej na úspech, ak je sprevádzaná korupciou a škandálmi," uviedol Schwarzenberg prostredníctvom svojho hovorcu.



APA: Tajný sen Fica sa splnil


Viedeň/Bratislava 11. marca (TASR) - Výsledok predčasných parlamentných volieb na Slovensku možno označiť za prekvapenie, uviedla dnes rakúska tlačová agentúra APA.

Ľavicovo orientovaná strana Smer-SD, ktorá strávila 18 mesiacov v opozícii, dostala viac ako milión hlasov a bude mať v parlamente jasnú väčšinu. K ústavnej väčšine jej chýba niekoľko mandátov. Preto možno len sotva očakávať, že sa na Slovensku zopakuje scenár ako v Maďarsku, kde vláda Viktora Orbána disponuje vyše dvojtretinovou väčšinou, konštatovala ďalej APA.

Ešte nikdy od pádu komunizmu nebola na Slovensku niektorá strana taká silná ako momentálne Smer-SD a žiaden politik nemal takú silnú pozíciu ako teraz Fico, uviedla rakúska agentúra. Stredopravé strany utrpeli drvivú porážku. Spokojný môže byť podľa agentúry len Igor Matovič a jeho strana Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, ktorá bude mať 16 poslancov, rovnako ako kresťanskí demokrati z KDH.

Smer-SD s najväčšou pravdepodobnosťou vytvorí vládu sám, aj keď Fico počas volebnej noci ponúkol spoluprácu všetkým stranám. Zdôraznil, že opozícia by mala dostať čo najviac kontrolných postov, všíma si APA, podľa ktorej je takýto konsenzuálny postoj pre Fica niečím novým.

Volebná kampaň ukázala, že stredopravé strany sú rozdelené. Dá sa očakávať, že v opozícii sa ich rozpory skôr ešte prehĺbia a že sotva budú schopné podriadiť sa koordinovanej stratégii, dodáva APA.