Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Senátori v ČR chystajú žalobu na Zemana za hrubé porušenie ústavy

Na archívnej snímke prezident Českej republiky Miloš Zeman. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podľa senátora Václava Lásku má skupina už vytipovaných 20 porušení ústavy zo strany Hradu a pripravuje právnu analýzu. Senátori by chceli žalobu predstaviť verejnosti do mesiaca.

Praha 30. januára (TASR) - Skupina českých senátorov chystá žalobu na prezidenta republiky Miloša Zemana za hrubé porušovanie ústavy. Podľa senátora Václava Lásku má skupina už vytipovaných 20 porušení ústavy zo strany Hradu a pripravuje právnu analýzu. Senátori by chceli žalobu predstaviť verejnosti do mesiaca.

Žalobu na prezidenta pripravuje skupina senátorov z klubu Senátor 21 - Václav Láska, Ladislav Kos, Tomáš Goláň, Přemysl Rabas, Petr Orel a Lukáš Wagenknecht, informoval v stredu webový spravodajský portál Novinky.cz.

"Povestnou kvapkou bola situácia okolo zasahovania Hradu ako celku do sudcovskej moci. Keď už to budeme tvoriť, tak sa budeme venovať všetkým skutkom. Už teraz ich máme vytipovaných takmer 20," povedal na stredajšej tlačovej konferencii v Senáte Václav Láska. Činov podľa neho môže byť až päťdesiat.

Senátori neplánujú len zoznam skutkov, kde podľa nich Zeman základný zákon krajiny porušil, ale chcú to doložiť aj dôkladnou právnou analýzou.

"Tá planá diskusia o tom, či prezident niečo spáchal alebo nie, nemá ďalej zmysel. Je treba jasne opísať negatívne skutky, ktorých sa prezident dopustil a pridať precíznu právnu argumentáciu odôvodňujúcu náš záver, že nimi hrubo porušil ústavu. To je úloha, ktorú sme si dali a ktorú splníme," doplnil predseda senátorského klubu Václav Láska.

Žalobu by mali mať hotovú v priebehu februára a celý text aj s odôvodnením skutkov do polovice marca.

"Je to len ďalší nenávistný pokus o zviditeľnenie sa v médiách. Nie je žiadnym prekvapením, že nenávisťou rozdeľujú spoločnosť najmä tí, ktorí sa oháňajú 'liberálnou demokraciou'. Svojimi praktikami pripomínajú tých, ktorí v minulosti vzývali 'ľudovú demokraciu'," reagoval na návrh skupiny senátorov tlačový hovorca českého prezidenta Jiří Ovčáček.