Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Babiša poverí prezident Zeman zostavením novej českej vlády

Na snímke predseda hnutia ANO Andrej Babiš Foto: TASR - Martin Baumann

Prezident M. Zeman by podľa vlastných slov zmenil názor iba v prípade, pokiaľ by A. Babiš o premiérsky post nemal záujem.

V mnohých dôležitých otázkach budúcnosti Európskej únie (EÚ) majú Maďarsko a Česká republika totožné postoje, preto sa tieto krajiny môžu stať blízkymi spojencami.

Podľa agentúry MTI sa na tom v nedeľu zhodli maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó a predseda českého hnutia ANO Andrej Babiš.

Szijjártó telefonicky blahoželal Babišovi i jeho strane k výsledkom volieb do Poslaneckej snemovne ČR. Zaželal mu úspech v procese vytvárania novej vlády.

Maďarský rezort diplomacie vo vyhlásení uviedol, že v centre zahraničnej politiky Maďarska stojí spolupráca krajín Vyšehradskej štvorky (V4), preto záujmom Maďarska je, aby malo Česko stabilnú vládu.


Zeman sa zíde s Babišom a poverí ho zostavením vlády


Český prezident Miloš Zeman sa v pondelok stretne s predsedom víťaznej strany vo voľbách do Poslaneckej snemovne parlamentu ČR Andrejom Babišom a poverí ho zostavením vlády. Prvé povolebné stretnutie Zemana s Babišom sa uskutoční na sídle v Lánoch, povedal v nedeľu Zeman v rozhovore zverejnenom na Blesk.cz.

Zeman by podľa vlastných slov zmenil názor iba v prípade, pokiaľ by Babiš o premiérsky post nemal záujem. "Chcem dosiahnuť to, aby keď menujem premiéra - a tým bude Andrej Babiš -, aby bola vysoká pravdepodobnosť, že tento premiér uspeje pri vyslovení dôvery," vysvetlil Zeman s tým, že v povolebných vyjednávaniach chce pomôcť, aby vznikla stabilná vláda.

"Nebolo by zlé byť ako Trump, nebolo by zlé byť ako Berlusconi, myslím si, že Babiš je trochu iný žáner. Nie je to populista, nie je to pragmatik. Vo väčšine názorov s ním súhlasím," pokračovala hlava štátu.

Zeman sa domnieva, že rozhodujúcim faktorom pre úspech alebo neúspech akejkoľvek politickej strany či hnutia je osobnosť jeho predsedu. Ako príklad uviedol Zeman "tri výrazné osobnosti". "Po prvé Andrej Babiš, po druhé s odstupom Tomio Okamura a s ním Ivan Bartoš s Pirátmi." Podľa Zemana si je treba týchto ľudí vážiť, pretože priviedli svoje strany k relatívnemu úspechu.


Hnutie ANO sa má večer stretnúť so sociálnymi demokratmi



Víťazná strana českých parlamentných volieb - hnutie ANO - pokračuje v nedeľu popoludní v rokovaniach s ďalšími subjektmi, ktoré sa dostali do Poslaneckej snemovne parlamentu ČR, informuje spravodajská televízia ČT24.

Na stretnutí v Snemovni rokovali v nedeľu popoludní predseda ANO Andrej Babiš a ďalší zástupcovia hnutia s predsedom Starostov Petrom Gazdíkom. Babiš údajne prehováral STAN ku koaličnej spolupráci, ale márne, uviedol Gazdík. Ako najmenší subjekt v Snemovni nebude STAN chcieť ani podpredsedu. "Rokovanie bolo vecné a konštruktívne, povedali sme hnutiu ANO, že nie sme pripravení ísť do koalície s ich stranou," povedal líder STAN Gazdík.

V nedeľu večer je plánované stretnutie v časti Chodov so zástupcami českej sociálnej demokracie. Ako prvé sa ráno konalo rokovanie s KSČM. Podľa predsedu Vojtěcha Filipa sa hovorilo skôr o prioritách strán a nie o zložení koalície.

Babiš pôvodne ešte v noci na nedeľu pozval lídrov všetkých úspešných strán do Průhonic. Niektoré stretnutia sa napokon po odmietnutí uskutočnia v Snemovni.

Babiš po príchode na rokovanie so STAN povedal, že je pripravený hovoriť so všetkými. Prial by si, aby ANO nominovalo predsedu Snemovne. Od ostatných strán si chce vypočuť ich predstavy.

Podľa Babišových slov jediným, kto mu doposiaľ neodpovedal je predseda Pirátov Ivan Bartoš. Podľa spravodajského portálu televízie ČT24 Bartoš povedal, že mu Andrej Babiš v sms správe v sobotu pogratuloval k tretiemu miestu vo voľbách a pozval ho "na kávičku".

"Chceme prejsť výsledkami volieb, zostaviť tím vyjednávačov a jeho lídra, začať riešiť kompetencie zvolených ľudí," vysvetlil Bartoš s tým, že rámec prípadného vyjednávania by chceli zostaviť v nedeľu popoludní.

TOP 09 sa podľa vlastných slov rokovaniam o usporiadaní Snemovne nebráni, ale mali by prebehnúť v Snemovni. Do Průhonic líder Miroslav Kalousek ísť odmietol.

Predseda ODS Petr Fiala pre Novinky.cz povedal, že do Průhonic nepôjde. "Rokovania o usporiadaní Poslaneckej snemovne by sa mali konať v Snemovni," zdôraznil.

Predseda SPD Tomio Okamura bez ďalších podrobností uviedol, že absolvoval rokovanie s ďalšou stranou. Stretnutie s víťazným hnutím ANO má naplánované na pondelok večer. Jeho hnutie údajne bude chcieť mať zastúpenie vo vedení Snemovne.




Víťazom volieb do Poslaneckej snemovne parlamentu Českej republiky sa v sobotu stalo hnutie ANO so ziskom 29,64 percenta odovzdaných hlasov.

Do 200-člennej dolnej komory parlamentu zasadne celkovo deväť politických subjektov - ANO, ODS (11,32 percenta), Piráti (10,79 percenta), SPD (10,64 percenta), KSČM (7,76 percenta), ČSSD (7,27 percenta), KDU-ČSL (5,8 percenta), TOP 09 (5,31 percenta) a STAN (5,18 percenta). Volebná účasť dosiahla 60,84 percenta.



Vo vyjednávacom tíme ANO je päť ľudí



Tím, ktorý bude vyjednávať o budúcej českej vládnej koalícii, povedú za hnutie ANO členovia predsedníctva Jan Faltýnek, Radek Vondráček, Petr Vokřál, Richard Brabec a líder hnutia Andrej Babiš. Prvé stretnutia by sa mali uskutočniť už v nedeľu a v pondelok budú pokračovať. S odvolaním sa na vyjadrenie samotného Babiša, o tom v nedeľu informoval portál Novinky.cz.

"Päť ľudí sme zvolili a podľa toho, ako budú mať čas, sa pravdepodobne budú striedať v tíme troch ľudí," povedal Babiš po prvej povolebnej schôdzke predsedníctva. S kým sa predstavitelia ANO stretnú ako prvým, Babiš ale podľa portálu doposiaľ neprezradil.

Hnutie ÁNO zvíťazilo v sobotu vo voľbách do Poslaneckej snemovne parlamentu Českej republiky s veľkým náskokom pred v poradí druhou Občianskou demokratickou stranou (ODS). ANO získalo takmer tridsať percent voličských hlasov a v Poslaneckej snemovni tak bude mať 78 kresiel.



Hnutie ANO, ktoré zvíťazilo vo voľbách do Poslaneckej snemovne českého parlamentu, pozvalo k rokovaniam všetky strany, ktoré sa do dolnej komory parlamentu prebojovali. Líder ANO Andrej Babiš chce vraj najskôr rokovať o zložení novej snemovne a až potom o vládnej koalícii. Prvý podpredseda hnutia ANO Jaroslav Faltýnek v povolebnej diskusii na ČT24 doplnil, že ANO bude rešpektovať pomerné zastúpenie v snemovni.

"Tento princíp (pomerného zastúpenia) sme ctili pri voľbe orgánov snemovne, či už to boli podpredsedovia snemovne, alebo predsedovia jednotlivých výborov," povedal Faltýnek. Rokovania o zostavení vedenia snemovne však podľa neho môžu byť komplikované, keďže do dolnej komory sa po prvý raz prebojovalo až deväť strán.

Na snímke prvý podpredseda hnutia ANO Jaroslav Faltýnek počas brífingu v centrále hnutia po skončení volieb do Poslaneckej snemovne (dolnej komory) parlamentu ČR v sobotu 21. októbra 2017 v Prahe.
Foto: FOTO TASR - Martin Baumann


Hnutie ÁNO chce síce najskôr rokovať o vedení Poslaneckej snemovne, to sa ale podľa predsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka nedá oddeliť od vyjednávania o samotnej vláde. "Vedenie snemovne bude úzko súvisieť aj s tým, aká bude budúca vláda. My sme tiež mali podpredsedu snemovne ako koaličná strana. Ale nemyslím si, že bude deväť podpredsedov snemovne. To by bol úplný nonsens," povedal v povolebnej debate.

Pozvanie od Andreja Babiša na rokovanie dostal aj líder ČSSD Lubomír Zaorálek. "Výsledok volieb musíme rešpektovať a musíme začať rokovať minimálne o tej snemovni," povedal. Rokovania však podľa neho budú komplikovať aj vyjednávania o vládnej koalícii. Ak by ale išlo všetko rýchlo, Zaorálek by si vedel predstaviť, že nová vláda by sa mohla sformovať už v priebehu decembra.

Lubomír Zaorálek
Foto: TASR/Michal Svítok


Do povolebného vyjednávania navyše zasiahnu aj blížiace sa prezidentské voľby či zostavovanie rozpočtu na budúci rok. Zástupcovia strán doterajšej vládnej koalície ANO, ČSSD a KDU-ČSL Jaroslav Faltýnek, Lubomír Zaorálek a Pavel Bělobrádek v debate deklarovali, že budú stáť za návrhom štátneho rozpočtu aj v novej snemovni. Tam by mali mať tieto strany spoločne opäť väčšinu, aj keď už v inom pomere síl, pripomenul portál Novinky.cz.

Podľa predsedu TOP 09 Miroslava Kalouska sa teraz silným hráčom stáva aj samotný český prezident Miloš Zeman. "Nemyslím si, že sa bude pán prezident akokoľvek ponáhľať. Po skončení volieb do poslaneckej snemovne sa stal veľmi silným hráčom pri zostavení budúcej vlády a bude si dávať veľký pozor, aby strany, ktoré mu ešte jasne nevyjadrili svoju nepodporu, mu ju nevyjadrovali aj naďalej."

Predseda Českej prirátskej strany Ivan Bartoš
Foto: TASRAP

Strana piráti, ktorá vo voľbách skončila na treťom mieste sa v nedeľu vôbec po prvý raz zíde na rokovaní poslaneckého klubu. "Zaujímajú nás miesta vo výboroch, ktoré sú kľúčové pre realizáciu našich priorít. Zaujíma náš školstvo, kultúra alebo oblasti, kde môžeme tlačiť na digitalizáciu a štátnu správu," uviedol v debate šéf Pirátov Ivan Bartoš.



ČT24: Bez hnutia ANO nie je možná fungujúca koalícia



Bez hnutia ANO, ktoré zvíťazilo vo voľbách do Posleneckej snemovne, nie je reálne zostaviť v dolnej komore českého parlamentu fungujúci koalíciu. Akákoľvek iná kombinácia by totiž počítala s hnutím Sloboda a priama demokracia (SPD) či Komunistickou stranou Čiech a Moravy (KSČM), pričom obe tieto strany odmieta väčšina zvyšných subjektov, ktoré sa do Snemovne dostali, analyzuje na svojom portály spravodajská stanica ČT24.

Dodáva však, že rovnako odmietavé slová zaznievajú z úst straníckych lídrov aj na adresu hnutia ANO Andreja Babiša, a to v súvislosti s kauzou Čapí hnízdo.

Do Poslaneckej snemovne sa vo voľbách dostalo až deväť zoskupení, čo je vôbec najvyšší počet v modernej histórii ČR. Ak by ich lídri dodržali svoje vyjadrenia v predvolebnej kampani či bezprostredne po voľbách, nemohla by vzniknúť žiadna koalícia.

Strany ODS, Piráti, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 i Starostovia a nezávislí (STAN) vládnu spoluprácu s hnutím ANO z rôznych dôvodov a tiež s rôznou intenzitou odmietli a výhrady, aj keď už menej silné, zaznievajú aj od KSČM a SPD.

ČT24 ale pripomína, že v dolnej komore nebude možné vytvoriť koalíciu na princípe "všetci proti Babišovi". Vzhľadom k roztrieštenosti novej Snemovne by ju totiž tvorilo minimálne sedem strán s veľmi rozdielnymi programami a vždy by v nej museli zasadnúť i s SPD, voči ktorému zaznievajú od väčšiny strán rovnako odmietavé hlasy ako voči hnutiu ÁNO. ČT24 v tejto súvislosti uvažuje nad dovedna piatimi možnými spôsobmi, ako koalíciu s ANO utvoriť.

Prvou z týchto možností je tzv. modrá dvojkoalícia, ktorú by sformovali strany ANO a ODS, pričom by tak dosiahli zisk 103 kresiel, a síce tesnú väčšinu. Televízia v tejto súvislosti podotkla, že ANO sa rokovaniam s ODS nebráni a na regionálnej úrovni s nimi už teraz spolupracuje v niektorých krajoch.

Ďalšou z možností je podľa ČT24 vytvorenie staronovej koalície zloženej z ANO, ČSSD a KDU-ČSL, ktorá by mala tiež 103 kresiel. Spoluprácu s týmito subjektmi pritom už pred voľbami Babiš pripúšťal a po voľbách sa za ňu vyslovil aj druhý muž strany, prvý podpredseda ANO Jaroslav Faltýnek.

Menej pravdepodobné je zrejme vytvorenie tzv. bahamskej koalície zloženej zo strán ANO, Piráti a KDU-ČSL, ktorá by mala 110 mandátov a ktorá by vzhľadom na farbu jednotlivých subjektov kopírovala vlajku bahamských ostrovov. Babiš určitý záujem o spoluprácu s Pirátmi prejavil. Piráti, ktorí sa do Snemovne dostali prvýkrát, voči nemu ale zastávajú výrazne odmietavé stanovisko pre jeho stíhanie v kauze Čapí hnízdo a tiež programové rozpory.

ČT24 uvažuje aj nad modro-černo-oranžovou koalíciou zloženou zo strán ANO, Piráti a ČSSD, ktorá by mala v Snemovni 115 kresiel. Výhrady voči Babišovi však zaznievajú ako z úst Pirátov, tak aj od lídrov ČSSD. Ďalšou z možností je tzv. koalícia proti establishmentu, zložená zo strán ANO, SPD a KSČM, ktorá by mala 115 kresiel.

Spoluprácu z SPD však ANO pred voľbami odmietlo, pričom uvádzalo, že Okamurov program považuje po hospodárskej stránke za nesplniteľný a nadšené nebolo ani z plánu SPD na vystúpenie z EÚ. Proti ANO sa na druhej strane vyslovilo aj samotné SPD, ktoré má výhrady voči osobe trestne stíhaného Babiša. Spoluprácu s ANO spochybnili, avšak predsa len celkom nevylúčili, aj KSČM.

Česi v zahraničí volili najviac TOP 09



Strana TOP 09, ktorá sa takmer do poslednej chvíle obávala, či sa po voľbách vôbec udrží v Poslaneckej snemovni, si v hlasovaní pripísala aj jedno víťazstvo. Získala vôbec najvyšší počet hlasov - vyše 26 percent - v zahraničných volebných okrskoch, informovala spravodajská televízia ČT24.

Na druhom mieste skončili v zahraničí Piráti s 19 percentami odovzdaných hlasov, ktorých však v tomto smere TOP 09 výrazne predbehla. Takéto rozloženie hlasov ale príliš nezodpovedá celkovým výsledkom volieb v ČR. Hnutie ANO, ktoré vo voľbách získalo celkovo až takmer 30 hlasov, dostalo v zahraničí len 7,6 percenta hlasov.

Celkové výsledky volieb v ČR však hlasy zo zahraničia veľmi ovplyvniť nemohli, nakoľko strany tam súperili len asi o desaťtisíc hlasov a víťazná TOP 09 ich teda získala len necelých tritisíc.

Práve TOP 09 pritom zažívala v priebehu sobotného sčítavania hlasov zrejme najväčšie nervové vypätie. Strana, ktorá sa v Poslaneckej snemovni zasadala v posledných dvoch volebných obdobiach sa totiž celé sobotňajšie popoludnie pohybovala pod päťpercentnú hranicou. Nakoniec ju zachránila až Praha, kde podľa výsledkov sčítania získala vyše 12,5 percent hlasov. Celorepublikovo sa tak dostala na úroveň 5,31 percenta hlasov a v Snemovni získala sedem kresiel.


Ohlasy agentúr a médií na parlamentné voľby v ČR

Výsledkom českých volieb do Poslaneckej snemovne sa venuje množstvo zahraničných médií. Všímajú si predovšetkým vysoké víťazstvo hnutia ANO a o jeho šéfovi Andrejovi Babišovi sa vyjadrujú ako o pravicovom euroskeptickom populistovi, pričom viaceré ho priamo označujú za českú verziu amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Podľa agentúry AP znamenajú volebné výsledky jasný prepad tradičných, mainstreamových strán, pričom víťazstvo euroskeptického miliardára krajinu celkovo posunie doprava. Nemecká agentúra DPA sa zaoberá prepadom ČSSD a všíma si tiež úspech krajne pravicovej SPD.

Aj spravodajská stanica BBC o Babišovi informuje ako o euroskeptickom miliardárovi a upozorňuje, že do Snemovne sa dostali strany reprezentujúce ako krajnú pravicu, tak aj ľavicu. Nemecká agentúra DPA tiež poukazuje na prepad doposiaľ silnej ČSSD a naopak úspech krajne pravicovej SPD.

Podľa agentúry Reuters presvedčila množstvo euroskeptických českých voličov Babišova protisystémová rétorika, ako napríklad odmietanie eura. Krajinu by však teraz mohla viesť k ďalším rozporom s Úniou a príklonu k štátom ako Poľsko či Maďarsko.

Rakúska agentúra APA hovorí o vlne modrej cunami, ktorá zaplavila ČR, pričom tak odkazuje na farbu volebného víťaza - hnutia ANO a podotýka, že nadchádzajúce rokovania o zostavení koalície budú zrejme náročné. Nemecký denník Süddeutsche Zeitung zase upozornil, že Česká republika by sa mohla stať prvou krajinou Únie, na ktorej čele bude stáť obvinený politik.