Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Poznáme muža, ktorý vyhodil kytice štátnikov z pamätníka 17. novembra

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Van Gemund, ktorý sa narodil v Holandsku, je členom občianskeho hnutia Kaputin a v civilnom živote pôsobí ako tlmočník a prekladateľ.

Praha 17. novembra (TASR) - Kytice, ktoré k pomníku na Národnej triede v Prahe v noci z piatka na sobotu položili českí štátnici, vyhodil do odpadkového koša aktivista Otakar van Gemund. Napísal to portál Aktuálně.cz.

Český premiér Andrej Babiš (hnutie ANO) a predseda SPD Tomio Okamura prišli položiť kvety k pamätníku na Národnej triede v Prahe už v noci na sobotu 17. novembra. Vyhli sa tak síce demonštrantom, ale ich kvety vydržali na mieste len do rána. Kytice - spolu s kvetmi od ďalších štátnych predstaviteľov - skončili v koši, napísal spravodajský server televíznej stanice Nova.

Svoj skutok van Gemund považuje za radikálny, ale - podľa neho - žiaduci, pretože česká spoločnosť si vôbec nie je vedomá toho, v akej zlej situácii sa nachádza.

"Myslím si, že naša demokracia a sloboda sú ohrozené a je nutné za ne bojovať a brániť ich proti autoritárskym vplyvom, ktoré sú tu zo strany Ruska, jeho prezidenta Vladimira Putina, českého prezidenta Miloša Zemana a Babiša," povedal van Gemund v rozhovore pre Aktuálně.cz.

Premiér Babiš je podľa jeho slov bývalý člen ŠTB a predstavuje najväčšiu hrozbu pre demokraciu v krajine. "Je to človek, ktorý je úplným opakom toho, čo ten pomníček na Národnej triede symbolizuje," dodal.

Van Gemund, ktorý sa narodil v Holandsku, je členom občianskeho hnutia Kaputin a v civilnom živote pôsobí ako tlmočník a prekladateľ. Vyhodenie kytíc vyšetruje polícia, ktorá podľa Aktuálně.cz bude od majiteľov zisťovať, či požadujú nahradenie škody.