Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Nemecký prezident udelil teológovi Halíkovi štátne vyznamenanie

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Halík kríž prvej triedy Radu za zásluhy Nemeckej spolkovej republiky dostal za česko-nemecké zmierenie a angažovanosť za spravodlivú občiansku spoločnosť, ako aj dialóg medzi národmi a náboženstvami.

Praha/Berlín 18. októbra (TASR) - Český kňaz a teológ Tomáš Halík dostal od nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera štátne vyznamenanie za zásluhy o zmierenie a dialóg medzi národmi. S odvolaním sa na oznámenie riaditeľky Českej kresťanskej akadémie Ilony Trnkovej o tom v piatok informovala česká spravodajská televízia ČT24.

Halík kríž prvej triedy Radu za zásluhy Nemeckej spolkovej republiky dostal za česko-nemecké zmierenie a angažovanosť za spravodlivú občiansku spoločnosť, ako aj dialóg medzi národmi a náboženstvami.

Český teológ si vyznamenanie prevezme 21. októbra, presne 41 rokov po tom, ako ho v nemeckom meste Erfurt tajne vysvätili za kňaza. Následne pôsobil v tajnej "podzemnej cirkvi" v Československu.

"Prezident Nemeckej spolkovej republiky ocenil najmä moju aktívnu účasť na kultúrnom a náboženskom disente v čase neslobody, vrátane spolupráce podzemnej cirkvi v našej krajine s cirkvou vo vtedajšej NDR, moju účasť na mnohoročnom dialógu medzi českými a nemeckými kresťanmi, takzvané Mariánskolázňanské rozhovory.

Ten prispel aj k formulácii česko-nemeckých vyhlásení oboch biskupských konferencií a oboch štátov a účasť na dialógu medzi veriacimi a neveriacimi na mnohých prednáškach a konferenciách v ČR aj v Nemecku,"
povedal na margo ocenenia Tomáš Halík.

Sociológ, filozof, kňaz a profesor na Karlovej univerzite je jednou z najviditeľnejších osobností českej katolíckej cirkvi. Niekdajší poradca prezidenta Václava Havla sa dlhoročne angažuje v obrode cirkvi, venuje sa predovšetkým dialógu medzi cirkvami a náboženstvami alebo komunikácii medzi veriacimi a ateistami.