Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Na Václavskom námestí sa demonštruje za slobodu a demokraciu

Ilustračné foto, Praha Foto: TASR/AP

Demonštranti chcú pri príležitosti 70. výročia februárového prevratu z roku 1948 upozorniť na stúpajúcu moc komunistov a hnutia ANO, ktoré podľa organizátorov nie je zdravé.

Praha 25. februára (TASR) - Stovky Čechov sa v nedeľu popoludní zhromaždili na pražskom Václavskom námestí. Organizátori tam zvolali demonštráciu "za slobodu, demokraciu a slobodné podnikanie". Informoval o tom český portál iDNES.cz.

Podľa aktivistov nemožno len čakať, kým v krajine znovu prevezmú moc boľševici. Demonštranti chcú pri príležitosti 70. výročia februárového prevratu z roku 1948, ktorý bývalé Československo uvrhol do 40 rokov trvajúcej neslobody a totality, upozorniť na stúpajúcu moc komunistov a hnutia ANO, ktoré podľa organizátorov nie je "zdravé".

Ako informoval iDNES.cz, akciu moderuje predseda českej Asociácie podnikateľov a manažérov Radomil Bábek. Spolu s ním sa na pódium postavila herečka Barbora Štěpánová. "Babiš je čistočisté zlo a so zlom sa nespolupracuje a ani sa nepodporuje," vyhlásila česká herečka.

Počas demonštrácie slovo dostala napríklad aj prvá podpredsedníčka ODS Alexandra Udženija či predseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

"Je tragédia, že sa demokraticky zvolený prezident hlási ku komunistom, zúčastňuje sa na ich zhromaždeniach," uviedol Pospíšil. "Nedopustíme, aby sa komunisti ujali moci ako v roku 1948," zdôraznil.