Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Kalousek nebude v novembri obhajovať funkciu predsedu TOP 09

Miroslav Kalousek. Foto: FOTO TASR/AP

Kalousek po rokovaní predsedníctva strany uviedol, že TOP 09 musí prispôsobiť svoju koncepciu podmienkam zodpovedajúcim roku 2017.

Praha 24. októbra (TASR) - Miroslav Kalousek nebude na novembrovom sneme obhajovať funkciu predsedu českej strany TOP 09. Informoval o tom v utorok internetový server ČT24.

Kalousek po rokovaní predsedníctva strany uviedol, že TOP 09 musí prispôsobiť svoju koncepciu podmienkam zodpovedajúcim roku 2017 a výrazom tejto zmeny má byť nová tvár na čele strany.

"V posledných rokoch sa pomery v našej krajine dramaticky zmenili. Zmenila sa politická kultúra, vnímanie politiky ako takej a došlo k zmene postojov verejnosti k EÚ a západným hodnotám vôbec," povedal Kalousek.

Výsledky parlamentných volieb podľa neho neumožňujú zostavenie demokratickej a prozápadne orientovanej vlády. "TOP 09 preto vylučuje svoj podiel na budúcej vláde a bude plniť opozičnú úlohu. Čas v opozícii je nutné využiť na vytvorenie novej koncepcie a získanie nových impulzov tak, aby sme obhájili hodnotové desatoro a ideály, ktorých sme nositeľmi," uviedol.

TOP 09 vo víkendových voľbách získala 5,31 percenta hlasov, do Snemovne sa dostala predovšetkým vďaka hlasom z pražských okrskov. Od minulých volieb prišla o 19 mandátov, v dolnej komore bude mať sedem poslancov.