Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Corbyn vyzval v parlamente Mayovú na odchod a potichu ju urazil

Na archívnej kombosnímke Theresa Mayová a Jeremy Corbyn. Foto: TASR/AP

Corbyn obvinil premiérku, že iba mrhá časom, keď sa ešte snaží v Bruseli dosiahnuť zmeny v dohode o brexite, ktorú Brusel už schválil.

Londýn 19. decembra (TASR) - Britská premiérka Theresa Mayová v stredu v Dolnej snemovni, kde pravidelne každý týždeň od poludnia odpovedá na otázky poslancov, najprv pripomenula 30. výročie teroristického bombového atentátu na lietadlo nad škótskym mestom Lockerbie a vzdala poctu všetkým obetiam.

Takisto zaželala šťastné a veselé vianočné sviatky všetkým pracovníkom v parlamente, ozbrojených silách a pohotovostných službách.

Potom už začala rozprávať o najhorúcejšej a najproblémovejšej téme - dohode o brexite, teda o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie, ktorú vyrokovala v Bruseli. Premiérka sa snaží presvedčiť zákonodarcov, aby ju podporili, lebo podľa nej ide o najlepšiu možnú dohodu.

Británia má z EÚ vystúpiť 29. marca 2019 a dohodu musia schváliť zákonodarcovia britského parlamentu - ich hlasovanie bolo preložené na budúci rok na týždeň začínajúci sa 14. januára.

Mayová v stredu ďalej vyhlásila, že jej dohoda zaručuje práva občanom EÚ v Británii i Britom žijúcim na území Únie.

Dodala, že ak bude Spojené kráľovstvo vystupovať z Únie bez dohody, občania EÚ žijúci na britskom území už pred 29. marcom budú môcť zostať a využívať služby "do značnej miery za rovnakých podmienok ako teraz".

Po Mayovej vystúpil líder opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn, ktorý si takisto uctil obete bombového útoku nad Lockerbie a takisto každému zaželal "šťastné a veselé" - aj konzervatívnym poslancom.

Corbyn potom obvinil premiérku, že iba "mrhá časom", keď sa ešte snaží v Bruseli dosiahnuť zmeny v dohode o brexite, ktorú Brusel už schválil.

Dodal, že Mayová iba "hrá o čas" a mala by odstúpiť. Podľa neho je "skutočnosť taká, že premiérka naťahuje čas", lebo jej dohoda o brexite nemá podporu väčšiny poslancov.

Dôrazne vyhlásil, že chce "železnú záruku", že hlasovanie v Dolnej snemovni o jej dohode o brexite nebude znovu odložené.

Portál stanice Sky News napísal, že podľa pohybu pier Corbyn na adresu premiérky ticho povedal "hlupaňa". Obvinil ho z toho aj bývalý predseda Konzervatívnej strany Patrick McCloughlin a na konci otázok a odpovedí žiadal Corbyna, aby sa premiérke ospravedlnil.