Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Corbyn v Sky News: Zatiaľ sú podmienky dohody o brexite neprijateľné

Jeremy Corbyn. Foto: TASR/AP

Podľa Corbyna sú aktuálne podmienky tejto dohody neprijateľné.

Londýn 18. novembra (TASR) - Predseda britskej Labouristickej strany Jeremy Corbyn v nedeľu na vlnách televíznej stanice Sky News uviedol, že väčšina britského parlamentu pravdepodobne podporí predbežnú dohodu s Európskou úniou, dodal však, že jeho strana bude hlasovať proti dohode o brexite, vyrokovanej vládou premiérky Theresy Mayovej. Podľa Corbyna sú aktuálne podmienky tejto dohody neprijateľné.

Predbežnú, 585-stranovú dohodu o vystúpení Veľkej Británie z EÚ schválil Mayovej kabinet v stredu večer. Teraz ju bude analyzovať 27 členských štátov EÚ, ktorých predstavitelia sa 25. novembra stretnú na mimoriadnom summite. Následne bude o dohode hlasovať britský parlament.

Občania Spojeného kráľovstva hlasovali za vystúpenie z Európskej únie v referende v júni roku 2016. Za odchod z eurobloku sa vtedy vyslovilo takmer 52 percent voličov.

Napriek množstvu doposiaľ nedoriešených otázok vrátane hraníc s Írskou republikou a ekonomických vzťahov Británie so zvyšnými krajinami Európskej únie zostáva termín brexitu naďalej oficiálne stanovený na 29. marec 2019.