Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Colné orgány EÚ zadržali vlani pašovaný tovar za 1,3 miliardy eur

Zhabanie a ničenie miliónov CD s pirátskym softvérom. Foto: TASR/AP

Približne 90 percent všetkých zadržaných výrobkov bolo buď zničených, alebo sa stali predmetom súdneho konania s cieľom určiť povahu porušenia.

Brusel 24. júla (TASR) - Európska komisia (EK) dnes informovala, že colné orgány EÚ zadržali v roku 2011 takmer 115 miliónov výrobkov podozrivých z porušovania práv duševného vlastníctva, čo je nárast o 15 percent zistených prípadov oproti 103 miliónom v roku 2010.

Podľa výročnej správy komisie o colných opatreniach na presadzovanie práv duševného vlastníctva predstavovala hodnota zadržaného tovaru takmer 1,3 miliardy eur v porovnaní s 1,1 miliardy eur v roku 2010.

Dnešná správa obsahuje aj štatistické údaje o druhu, pôvode a spôsobe prepravy výrobkov porušujúcich práva duševného vlastníctva, ktoré boli zadržané na vonkajších hraniciach EÚ. Hlavnými kategóriami tovaru zadržaného colnými orgánmi boli lieky (24 percent), baliaci materiál (21 percent) a cigarety (18 percent).

Výrobky na každodenné použitie a výrobky, ktoré by mohli byť potenciálne nebezpečné pre zdravie a bezpečnosť spotrebiteľov, predstavovali úhrnom 28,6 percent celkového množstva zadržaných predmetov, pričom v roku 2010 to bolo 14,5 percent. V roku 2011 pokračoval nárast počtu zadržaných poštových balíkov, pričom 36 percent zadržaných zásielok obsahovalo lieky.

"Colné orgány sú prvou obrannou líniou EÚ v boji proti falšovaným výrobkom, ktoré ohrozujú bezpečnosť našich občanov a podkopávajú fungovanie zákonného podnikania. Dnešná správa naznačuje, akú intenzívnu a dôležitú prácu v tejto oblasti vykonávajú colné orgány," uviedol eurokomisár pre dane a colnú úniu, audit a boj proti podvodom Algirdas Šemeta.

Komisár dodal, že bude aj naďalej presadzovať ešte väčšiu ochranu práv duševného vlastníctva v Európe, a to prostredníctvom spolupráce s medzinárodnými partnermi, samotným odvetvím a členskými štátmi.

Pokiaľ ide o pôvod falšovaného tovaru, hlavnou zdrojovou oblasťou je aj naďalej Čína, z ktorej pochádzalo 73 percent všetkých predmetov porušujúcich práva duševného vlastníctva.

Pri určitých kategóriách výrobkov ostávajú hlavnými zdrojmi iné krajiny ako napríklad Turecko v oblasti potravín, Panama v oblasti alkoholických nápojov, Thajsko v oblasti nealkoholických nápojov a Hongkong v oblasti mobilných telefónov.

Približne 90 percent všetkých zadržaných výrobkov bolo buď zničených, alebo sa stali predmetom súdneho konania s cieľom určiť povahu porušenia.