Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Britský minister vnútra predložil návrh na zakázanie Hizb ut-Tahrir

Britský minister vnútra James Cleverly (v strede) a premiér Rishi Sunak počas návštevy lodenice The Boatyard v Leigh-on-Sea, Essex, Anglicko, v pondelok 15. januára 2024. Foto: TASR/AP

Návrh v prípade schválenia v parlamente vstúpi do platnosti 19. januára.

Londýn 15. januára (TASR) - Britský minister vnútra James Cleverly v pondelok oznámil, že v parlamente predložil návrh na zákaz sunnitskej organizácie Hizb ut-Tahrir (Strana oslobodenia). TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Hizb ut-Tahrir je antisemitická organizácia, ktorá aktívne podporuje a povzbudzuje terorizmus vrátane chválenia a oslavovania desivých útokov zo 7. októbra," povedal Cleverly. "Ich podpora s nabádanie k ohavným útokom, ktorých sa dopustil Hamas je v rozpore so všetkým, čo naša krajina zastáva," napísal na sociálnej sieti X.

Návrh v prípade schválenia v parlamente vstúpi do platnosti 19. januára. Členstvo a získavanie podpory pre túto organizáciu bude trestné a páchteľovi bude bude hroziť až 14 rokov odňatia slobody. Takisto môže zahŕňať zmrazenie aktív.

Hizb ut-Tahrir je medzinárodná panislamská organizácia, ktorá sa dlhodobo usiluje o obnovenie kalifátu. Bola založená v roku 1953, sídli v Libanone a je aktívna v najmenej 32 krajinách vrátane Austrálie, Británie, Kanady a USA.