Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Čínske úrady pre fámy o pokuse o prevrat zatvorili webové blogy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Úrady dočasne zatvorili 19 webových portálov a zatkli 6 ľudí.

Peking 31. marca (TASR) - Čínske orgány dnes radikálne zasiahli proti internetovej komunite: pre šírenie fám, ktoré vyvolali obavy z možného pokusu o prevrat v krajine zatkli šesť ľudí a dočasne zatvorili 19 webových portálov. Oznámila to čínska štátna agentúra Sinchua.

Počas minulého týždňa sa objavili fámy o otrasoch na politickej scéne a o vstupe vojenských vozidiel do Pekingu. V hlavnom meste však nebolo vidno žiaden nezvyčajný pohyb vojakov.

Fámy sa začali šíriť po tom, ako bol v marci odvolaný z funkcie obľúbený regionálny predstaviteľ komunistickej strany v Čchung-čchingu, Po Si-laj. Pritom sa očakávalo, že po straníckom kongrese v októbri bude dosadený do celoštátnej funkcie.

Obľúbený mikroblogový portá Sina.com informoval, že jeho prevádzka bola prerušená na 72 hodín od dnešného rána. Iný portál, t.qq.com, oznámil rovnaké prerušenie pre údajné zverejnenie "škodlivých informácií". Mikroblogy dostali príkaz na vyčistenie stránok pre "nezdravý sociálny dopad fám a ďalších nezákonných informácií, ktoré sa šíria prostredníctvom mikroblogov".

Z odhadovaných 500 miliónov užívateľov internetu v Číne má približne 200 miliónov vytvorené mikroblogové účty.