Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Chronológia udalostí na Kórejskom polostrove po skončení vojny v 1953

Severokórejský vojak stráži raketu dlhého doletu na odpaľovacej rampe v kozmodróme Sohae v Tongchang-ri 8. apríla 2012. Foto: TASR/AP Photo/David Guttenfelder

V súvislosti s nárastom napätia na Kórejskom polostrove prinášame chronológiu udalostí od Kórejskej vojny.

Londýn/Bratislava 19. apríla (TASR) - Severná Kórea stanovila podmienky, po ktorých splnení je ochotná začať dialóg o ukončení svojho jadrového programu.

Ako podmienku pre obnovenie rokovaní zameraných na zmiernenie napätia na Kórejskom polostrove KĽDR žiada zrušenie sankcií OSN, uvalených na krajinu vo februári po jadrových a raketových skúškach, a ukončenie prebiehajúceho americko-juhokórejského vojenského cvičenia.

V súvislosti s nárastom napätia na Kórejskom polostrove prinášame chronológiu udalostí od Kórejskej vojny:



- 27. júla 1953 - Podpísaním prímeria predstaviteľmi OSN, Severnej Kórey a Číny sa skončila Kórejská vojna. Južná Kórea nebola signatárom dohody. Mierová zmluva nebola dosiaľ dosiahnutá, oba kórejské štáty sú tak technicky stále vo vojnovom stave. Kórejská vojna si vyžiadala dva milióny životov.



- január 1968 - Severokórejské komando sa pokúsilo o atentát na vtedajšieho prezidenta Južnej Kórey Pak Čong-hiho.



- 1968-1969 - Severná Kórea zadržala výzvedné plavidlo USA. Neskôr zostrelila americké prieskumné lietadlo.



- 15. augusta 1974 - Ďalší pokus o atentát na Pak Čong-hiho. Severokórejský agent v Soule zabil jeho manželku, matku terajšej juhokórejskej prezidentky Pak Kun-hje.



- 9. októbra 1983 - Severokórejskí agenti zaútočili na miesto návštevy juhokórejského prezidenta Čon Tu-hwana v Mjanmarsku. Zabili vyše 20 ľudí vrátane štyroch členov juhokórejskej vlády, prezident unikol.



- 29. novembra 1987 - Severokórejskí agenti odpálili bomby v juhokórejskom civilnom lietadle; zahynulo 115 ľudí. USA sa rozhodli zaradiť KĽDR na svoj zoznam krajín podporujúcich terorizmus.



- 1991 - Severná a Južná Kórea sa stali členmi OSN.



- 1992 - Severná Kórea povolila inšpekcie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), počas ďalších dvoch rokov jej však odmietla prístup k zariadeniam, kde sa mali vyvíjať jadrové zbrane.



- 1994 - Zomrel Kim Ir-sen, politický vodca KĽDR od jej vzniku. Jeho nástupcom sa stal jeho syn Kim Čong-il, neprevzal však titul prezidenta. Severná Kórea súhlasila so zastavením jadrového programu výmenou za palivovú pomoc a dve jadrové reaktory.



- 1996 - Po rozsiahlych záplavách vypukol v Severnej Kórei vážny hladomor. Pchjongjang pohrozil odstúpením od dohody o prímerí a vyslal vojakov do demilitarizovanej zóny.



- september 1996 - Severokórejská ponorka vysadila komando na juhokórejskom pobreží.



- 1998 - Severná Kórea odpálila raketu, ktorá preletela ponad Japonsko a dopadla do Tichého oceánu. Pchjongjang tvrdil, že vypustil satelit, nie raketu.



- jún 2000 - Severokórejský vodca Kim Čong-il a juhokórejský prezident Kim Te-džung sa stretli na summite v Pchjongjangu. Severná Kórea zastavila propagandistické vysielanie namierené proti Južnej Kórei. V "dedine prímeria" Panmundžom opätovne otvorili pohraničné styčné kancelárie, obnovili sa tiež stretnutia rozdelených rodín.



- január 2002 - Prezident USA George W. Bush vystúpil s prejavom, v ktorom zaradil Severnú Kóreu spolu s Iránom a Irakom na "os zla".



- jún 2002 - Pri prestrelke medzi vojenskými plavidlami oboch Koreí v Žltom mori zahynulo približne 30 Severokórejčanov a štyria Juhokórejčania.



- október-december 2002 - Rastie napätie v súvislosti s jadrovým programom KĽDR. USA oznámili, že Severná Kórea sa priznala k tajnému nukleárnemu zbrojenému programu. Následne sa zastavili dodávky paliva Pchjongjangu. KĽDR začala znova aktivovať reaktor v Jongbjone a vyhostila medzinárodných inšpektorov.



- január 2003 - Severná Kórea odstúpila od Zmluvy o nešírení jadrových zbraní (NPT).



- júl 2003 - Pchjongjang uviedol, že má dostatok plutónia na to, aby začal vyrábať jadrové zbrane.



- august 2003 - V Pekingu sa začali šesťstranné rozhovory o severokórejskom jadrovom programe za účasti Severnej a Južnej Kórey, Číny, USA, Ruska a Japonska.



- február 2005 - Severná Kórea tvrdila, že vyrobila jadrové zbrane na sebaobranu.



- september 2005 - Severná Kórea na štvrtom kole šesťstranných rokovaní súhlasila, že sa vzdá jadrových zbraní výmenou za pomoc a bezpečnostné záruky.



- júl 2006 - Severná Kórea uskutočnila skúšku rakiet stredného a dlhého doletu.



- 9. októbra 2006 - Prvá jadrová skúška KĽDR vyvolala medzinárodné protesty. OSN na krajinu uvalila sériu sankcií.



- február 2007 - Severná Kórea súhlasila s uzavretím hlavného jadrového reaktora výmenou za palivovú pomoc.



- máj 2007 - Cez hranicu rozdeľujúcu Kórejský polostrov po prvý raz za 56 rokov prešli osobné vlaky.



- jún 2007 - Inšpektori MAAE mohli znova po piatich rokoch navštíviť nukleárny komplex v Jongbjone. O mesiac neskôr overili zastavenia tamojšieho reaktora.



- október 2007 - Pchjongjang prisľúbil zatvorenie troch nukleárnych závodov a priznať všetky jadrové programy do konca roka. Lídri oboch Kóreí sa na summite v Pchjongjangu dohodli, že sa budú snažiť o rozhovory o oficiálnom ukončení Kórejskej vojny.



- november 2007 - Premiéri oboch Kóreí sa stretli po prvý raz za 15 rokov.



- marec-máj 2008 - Severná Kórea testovala rakety krátkeho doletu. Vzťahy oboch Kóreí sa prudko zhoršili po nástupe nového konzervatívneho juhokórejského prezidenta I Mjong-baka, ktorý podmienil pomoc pre KĽDR nukleárnym odzbrojením a pokroku pri dodržiavaní ľudských práv.



- jún 2008 - Severná Kórea priznala svoje jadrové zariadenia, čo bolo vnímané ako kľúčový krok k denuklearizácii.



- október 2008 - USA vyradili Severnú Kóreu zo zoznamu krajín podporujúcich terorizmus výmenou za súhlas Pchjongjangu s poskytnutím plného prístupu k nukleárnym prevádzkam.



- december 2008 - Pchjongjang oznámil spomalenie demontáže jadrového programu v reakcii na zastavenie energetickej pomoci USA.



- apríl 2009 - Severná Kórea vypálila raketu dlhého doletu schopnú niesť jadrovú hlavicu. Kritika Bezpečnostnej rady OSN viedla Kim Čong-ila k odchodu z rozhovorov o ukončení nukleárneho programu KĽDR.



- máj 2009 - Severná Kórea vykonala druhú jadrovú skúšku. Oznámila tiež, že odstupuje od prímeria z roku 1953.



- august 2009 - Pchjongjang urobil zmierlivé gestá voči Soulu. Vyslal delegáciu na pohreb exprezidenta Kim Te-džunga, prepustil štyroch juhokórejských rybárov a súhlasil s obnovením stretnutí rozdelených rodín.



- november 2009 - Pri hranici v Žltom mori došlo po prvý raz po siedmich rokoch k prestrelke.



- január 2010 - Severokórejské delostrelectvo strieľalo neďaleko spornej námornej hranice s Južnou Kóreou. Jej armáda streľbu opätovala, nikto však neutrpel zranenia.



- marec 2010 - Juhokórejská vojenská loď Čchonan sa potopila po nevysvetlenom výbuchu; zahynulo 46 námorníkov. Podľa medzinárodnej skupiny vyšetrovateľov vystrelila na plavidlo torpédo severokórejská ponorka.



- júl 2010 - USA oznámili nové sankcie voči KĽDR v dôsledku potopenia juhokórejskej lode.



- september 2010 - Najmladší syn Kim Čong-ila, Kim Čong-un, získal významné politické a armádne posty, čo vyvolalo očakávania, že sa stane nástupcom svojho otca na čele krajiny.



- október 2010 - Medzi jednotkami oboch Kóreí došlo k cezhraničnej prestrelke.



- november 2010 - Severná Kórea ukázala poprednému americkému nukleárnemu vedcovi veľký nový tajnú továreň na obohacovanie uránu, čo vyvolalo medzinárodné znepokojenie. Severokórejské delostrelectvo neskôr zaútočilo na neobývaný juhokórejský ostrov pri spoločných hraniciach. Južná Kórea streľbu opätovala, o život prišli dvaja jej vojaci.



- 17. decembra 2011 - Zomrel Kim Čong-il.



- február 2012 - Armáda KĽDR prisľúbila vernosť jeho synovi Kim Čong-unovi.



- apríl 2012 - Kim Čong-un sa oficiálne ujal vedenia komunistickej strany. KĽDR sa neúspešne pokúsila o vypustenie satelitu, podľa väčšiny pozorovateľov však išlo o test rakety dlhého doletu.



- október 2012 - Krátko po oznámení novej dohody o raketách medzi Južnou Kóreou a USA Pchjongjang vyhlásil, že má rakety schopné zasiahnuť pevninu USA.



- december 2012 - Severokórejská raketa umiestnila na obežnú dráhu satelit. Členovia OSN vrátane Číny to označili za porušenie zákazu skúšok severokórejských balistických striel.



- február 2013 - Severná Kórea uskutočnila tretiu jadrovú skúšku, údajne dvakrát silnejšej zbrane než pri teste z roku 2009.



- marec 2013 - BR OSN schválila nové sankcie voči KĽDR v dôsledku jej nukleárneho testu. Severná Kórea sa vyhrážala Spojeným štátom "preventívnym" jadrovým útokom a zverejnila hrozby voči Južnej Kórei v súvislosti s prihraničnými ostrovmi a dohodami o neútočení.



- apríl 2013 - Severná Kórea oznámila, že znova spustí všetky zariadenia vo svojom hlavnom nukleárnom komplexe v Jongbjone, vrátane reaktora zastaveného v roku 2007.