Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Chorvátskym staniciam pozastavili licenciu za šírenie nenávisti

Ilustračné foto. Foto: ASTRA

Rada v utorok rozhodla o pozastavení licencie tým televíznym staniciam, ktoré 5. novembra odvysielali talk-show Bujica, počas ktorej údajne zazneli neprijateľné vyjadrenia na adresu imigrantov.

Záhreb 27. novembra (TASR) - Asociácia chorvátskych novinárov (HND) vo svojom utorkovom oficiálnom vyhlásení uvítala rozhodnutie Rady pre elektronické médiá, na základe ktorého dočasne pozastavili licenciu niekoľkým chorvátskym televíznym staniciam v súvislosti s nenávistnými výrokmi na adresu migrantov. Informovala o tom tlačová agentúra Hina.

Rada v utorok rozhodla o pozastavení licencie tým televíznym staniciam, ktoré 5. novembra odvysielali talk-show Bujica, počas ktorej údajne zazneli neprijateľné vyjadrenia na adresu imigrantov. Licencie boli pozastavené v rozmedzí štyroch hodín až jedného dňa.

Predstavitelia HND uviedli, že tento incident by si zaslúžil "omnoho prísnejší trest", keďže "relácia, ktorá mala byť venovaná politickým a bezpečnostným aspektom imigračnej krízy, bola využitá na šírenie nenávisti a násilia voči migrantom, čím ich dodatočne stigmatizovala a prispela k šíreniu protiimigrantskej hystérie".

Asociácia na záver dodala, že prokuratúra v minulosti v reakcii na podobné incidenty zlyhala, a preto apelovala na médiá a žurnalistov, aby sa riadili zásadami novinárskej etiky a vyhýbali sa šíreniu dezinformácií a nepravdivých správ. HND bola založená v roku 1910 a má viac ako 3000 členov.