Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Chorvátska vláda privítala doživotie pre Karadžiča

Ženy držia transparent pred budovou, v ktorej sa nachádza Medzinárodný reziduálny mechanizmus pre trestné tribunály pred odvolacím rozsudkom Radovana Karadžiča 20. marca 2019 v Haagu. Foto: TASR/AP

Vyjadrila však poľutovanie nad tým, že odvolací senát nedokázal preukázať zodpovednosť Radovana Karadžiča za spáchanie genocídy v iných oblastiach Bosny a Hercegoviny.

Záhreb 20. marca (TASR) - Chorvátska vláda privítala stredajšie rozhodnutie odvolacieho senátu tribunálu OSN, ktorý poslal bývalého bosnianskosrbského lídra Radovana Karadžiča do väzenia na doživotie za jeho úlohu v genocíde a iných vojnových zločinoch spáchaných počas vojny v Bosne a Hercegovine v rokoch 1992-1995. Informovala o tom agentúra Hina.

"Dúfame, že potvrdenie osobnej zodpovednosti Radovana Karadžiča za niektoré z najhroznejších zločinov spáchaných po druhej svetovej vojne, ako napríklad genocída v Srebrenici, kde bolo zabitých viac ako 7000 bosnianskych mužov a chlapcov, alebo obliehanie Sarajeva, poskytne aspoň minimálne uspokojenie obetiam a ich rodinám," uviedla chorvátska vláda vo vyhlásení.

Vyjadrila však poľutovanie nad tým, že odvolací senát "nedokázal preukázať zodpovednosť Radovana Karadžiča za spáchanie genocídy v iných oblastiach Bosny a Hercegoviny".

Odvolací senát tribunálu v holandskom Haagu v stredu oznámil, že "ukladá doživotný trest odňatia slobody" Karadžičovi po tom, čo zamietol jeho odvolanie proti verdiktu z roku 2016, keď bol uznaný za vinného z genocídy, vojnových zločinov či zločinov proti ľudskosti. Z pôvodne vymeraných 40 rokov väzenia mu zvýšil trest na doživotie.

Verdikt nad Karaždičom vyniesol v marci 2016 Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY), ktorý však ukončil svoju činnosť koncom roka 2017. Karadžičove odvolanie preto riešil Mechanizmus OSN pre medzinárodné trestné tribunály (MICT).