Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Chášukdžího snúbenica dostala v Turecku policajnú ochranu

Na videosnímke, ktorú zverejnil turecký opozičný denník Hürriyetje 9. októbra 2018 saudskoarabský novinár je Džamál Chášukdž pred vchodom saudskoarabského konzulátu v Istanbule 3. októbra 2018. Foto: TASR/AP

Cengizovej snúbenca, novinára Chášukdžího, zavraždili 2. októbra na konzuláte v Istanbule, keď si tam prišiel prevziať dokumenty potrebné na ich sobáš.

Istanbul 22. októbra (TASR) - Úrad istanbulského guvernéra v nedeľu vydal nariadenie o poskytnutí ochrany snúbenici zavraždeného saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího.

O udelení policajnej ochrany tureckej občianke Hatice Cengizovej informovala agentúra Anadolu s odvolaním sa na zdroj z tureckých bezpečnostných zložiek, ktorý si neželal byť menovaný.

Cengizovej snúbenca, novinára Chášukdžího (59), zavraždili 2. októbra na konzuláte v Istanbule, keď si tam prišiel prevziať dokumenty potrebné na ich sobáš.

Cengizová (36) žije v Istanbule, kde pokračuje v doktorandskom štúdiu. Pod dohľadom tureckej polície je 24 hodín denne.

Saudská Arábia celé týždne tvrdila, že novinár, žijúci v USA a píšuci články pre denník Washington Post, z konzulátu odišiel. Až v sobotu Rijád po prvý raz priznal, že Chášukdží zomrel na jeho konzuláte v Istanbule, ktorý navštívil 2. októbra. Podľa saudskoarabskej prokuratúry bol zabitý počas hádky a bitky v priestoroch zastupiteľstva, pričom pre podozrenie z podielu na tomto čine bolo zadržaných 18 občanov Saudskej Arábie.

Chášukdží patril medzi popredných kritikov vplyvného saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána.