Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Cez centrálne Stredomorie prišlo do EÚ o 96 percent migrantov viac

Na ilustračnej snímke nelegálni migranti. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Taliansko znáša hlavnú ťarchu pri prijímaní prichádzajúcich migrantov a zaťažený je predovšetkým maličký sicílsky ostrov Lampedusa.

Rím 14. septembra (TASR) - Počet zistených prípadov nelegálneho prekročenia vonkajších hraníc Európskej únie stúpol za prvých osem mesiacov roka 2023 o 18 percent na vyše 232.350. Ide o najvyšší počet za obdobie od januára do augusta od roku 2016, ukazujú predbežné údaje, ktoré vo štvrtok zverejnila pohraničná agentúra EÚ Frontex. TASR prevzala správu z talianskej tlačovej agentúry ANSA.

Toto zvýšenie zapríčinil predovšetkým počet ľudí prichádzajúcich cez centrálnu oblasť Stredozemného mora, ktorá je stále hlavnou migračnou trasou do EÚ a pripadá na ňu jeden z dvoch zistených prípadov prekročenia hraníc Únie.

Počet nelegálnych prekročení hranice EÚ na tejto trase, 114.562, stúpol o 96 percent v porovnaní s prvými ôsmimi mesiacmi roka 2022, uviedol Frontex.

Pohraničná agentúra dodala, že "v najbližších mesiacoch by mohol zapôsobiť" tlak Tuniska a Líbye.

Taliansko znáša hlavnú ťarchu pri prijímaní prichádzajúcich migrantov a zaťažený je predovšetkým maličký sicílsky ostrov Lampedusa.

EÚ a Tunisko v júli podpísali memorandum o porozumení o strategickom a komplexnom partnerstve, ktoré má posilniť spoluprácu v oblasti migrácie. Výmenou za finančnú pomoc by Tunisko malo razantnejšie zasahovať proti prevádzačom a nelegálnej migrácii, aby sa znížili počty ľudí, ktorí sa z tejto krajiny vydávajú smerom do Európy.