Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Český rezort zdravotníctva vyhlásil všeobecný zákaz predaja liehovín

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Zákaz sa týka všetkých liehovín obsahujúcich viac ako 20 percent alkoholu.

Praha 14. septembra (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva ČR rozšírilo dnes zákaz predaja alkoholu na všetky obchody a reštaurácie. Zákaz, o ktorom informoval šéf rezortu Leoš Heger, nadobudol platnosť okamžite a platí až do odvolania. Týka sa všetkých liehovín obsahujúcich viac ako 20 percent alkoholu. Informovali o tom české elektronické médiá.

Samotný šéf rezortu zdravotníctva očakáva, že opatrenie zostane v platnosti niekoľko dní. Dodržiavanie zákazu sa bude aj počas nadchádzajúceho víkendu kontrolovať. Hygienici vyrazia do terénu už dnes večer.

Prezident českej Únie výrobcov a dovozcov liehu Petr Pavlík pre verejnoprávnu Českú televíziu v reakcii uviedol, že síce úsiliu ministra zdravotníctva rozumie, ale osobne si nemyslí, že ide o krok, ktorý ochráni spotrebiteľov. Totálna prohibícia podľa jeho názoru posilní totiž skôr čierny trh s alkoholickými nápojmi.

Medzi zakázané nápoje sa tak dostali napríklad aj Campari a Cinzano, prirodzene vodka, slivovica, či rum, naopak, zákaz sa s výnimkou portského nevzťahuje na vína a pivá.

Zákaz je reakciou na pančovanie alkoholu metylalkoholom, v dôsledku čoho už v ČR zomrelo najmenej 19 ľudí a ďalšie desiatky ležia vo vážnom alebo kritickom stave v nemocniciach miest vo viacerých krajoch.

Práve rozširovanie toxikácie, ako aj výskyt jedovatého alkoholu v riadnej obchodnej sieti patria medzi príčiny dnešného rozšírenia doterajšieho zákazu stánkového predaja liehovín s obsahom viac ako 30 percent alkoholu.

Počet obvinených sa v ČR vyšplhal medzičasom na 11 ľudí, ďalšie osoby sú zadržané alebo podozrivé a na vznesenie obvinenia ešte čakajú.

Kriminalisti zatiaľ však prvotný zdroj metylalkoholu stále nevypátrali, aj keď za týmto účelom ustanovili osobitnú skupinu s názvom Metyl, ktorú vedie námestník policajného prezidenta pre kriminálnu políciu Václav Kučera.