Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Český premiér okamžite prepustil poradcu,ktorý ostro kritizoval Klausa

Premiér Petr Nečas Foto: TASR

Poradca Roman Joch kritizoval českú hlavu štátu, že útok z Chrastavy označil za atentát a urobil zo seba obeť.

Praha 2. októbra (TASR) - Predseda vlády ČR Petr Nečas sa dnes dištancoval od slov svojho poradcu pre zahraničie a ľudské práva Romana Jocha na adresu hlavy štátu Václava Klausa a ukončil s ním spoluprácu.

"Jednoznačne sa dištancujem od slov Romana Jocha zverejnených na blogu iDNES.cz. K dnešnému dňu boli okamžite ukončené všetky zmluvné vzťahy medzi dr. Jochom a Úradom vlády ČR," cituje portál Lidovky.cz z Nečasovho tlačového vyhlásenia.

Roman Joch ostro kritizoval hlavu štátu, že útok z Chrastavy označil za atentát a urobil zo seba obeť. "Keby to bol atentát, dnes máme jednu mŕtvolu v chladiacom boxe a republika pripravuje štátny pohreb. Ale atentát to nebol. Bol to protest, nešťastný, sprostý, hlúpy, dementný, odsúdeniahodný, ale iba protest, nie atentát. Dôkazom je fakt, že prezident nebol v ohrození života," napísal autor blogu a dodal, že "rozdiel medzi búchačkou a airsoftovou búchačkou je ako rozdiel medzi aktom a pietnym aktom".

Foto: TASR/AP
Ľavicou za pravicového radikála považovaný Joch ďalej konštatoval, že "na ľavici nenávidím a - úprimne - neznášam jej ufňukanosť, mentalitu plačlivého cry-baby, neustále štylizovanie do úlohy večnej obete. ...A neznášam to tiež na prezidentovi. Keď bol atentát na (prezidenta USA Ronalda) Reagana - skutočný atentát! - a jemu išlo o život, čo robil Reagan? Žartoval. On však bol konzervatívec," napísal Joch. "Premýšľam, ako by asi reagoval Václav Havel, keby sa to stalo jemu. Myslím, že by celú vec zľahčoval a bagatelizoval a obrátil na vtip. Ako konzervatívec som mal tisíc výhrad voči Václavovi Havlovi, ale tiež tisíc dôvodov vážiť si ho. Nikdy ho nezlomili a nikdy nebol cry-baby. Aspoň nie na verejnosti. Lenže on bol muž. Nie ufňukaná kremlofilná baba," uzavrel Roman Joch.

"Verím v slobodu prejavu, blog som písal ako bežný občan a za jeho obsahom si stojím. Nemal to byť v žiadnom prípade útok na prezidenta či kohokoľvek iného," uviedol v reakcii na ďalší vývoj exporadca premiéra pre Lidovky.cz.