Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Českého prezidenta Zemana privítala kancelárka Merkelová rodnou rečou

Nemecká kancelárka Angela Merkelová (vpravo) víta českého prezidenta Miloša Zemana pred ich stretnutím v Berlíne 21. septembra 2018. Foto: TASR/AP

Politici spolu hovorili tridsať minút, dotkli sa témy Európskej únie, vzťahov so Spojenými štátmi, Ruska i migrácie.

Berlín 21. septembra (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová prijala v piatok popoludní vo svojom berlínskom úrade českého prezidenta Miloša Zemana. Šéfka nemeckej vlády, ktorá určité obdobie študovala v Prahe, privítala Zemana po česky: "Dobrý den". Informoval o tom web spravodajskej televíznej stanice ČT24.

Politici spolu hovorili tridsať minút, dotkli sa témy Európskej únie, vzťahov so Spojenými štátmi, Ruska i migrácie.

Zeman novinárom po stretnutí s Merkelovou povedal, že tamojšia protiimigračná strana Alternatíva pre Nemecko (AFD) je proti Benešovým dekrétom, čo nie je v českom národnom záujme. Vyjadril sa taktiež za pokračovanie súčasnej nemeckej koalície konzervatívnej únie CDU/CSU a sociálnych demokratov (SPD).

Predpoludním sa česká hlava štátu v Berlíne stretla aj so svojím partnerom, spolkovým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom.

Nemecký prezident upozornil, že priateľstvo oboch krajín určite nie je samozrejmosťou. "Česká republika a Nemecko sú si dnes ako susedia a členovia Európskej únie bližšie než kedykoľvek predtým a naozaj ich viaže priateľstvo," povedal podľa svojho úradu Steinmeier.

Zdôraznil, že Nemci a Česi "ako priatelia nesú spoločne zodpovednosť za prekonanie dlhodobej európskej krízy, za nájdenie spoločných odpovedí na nezodpovedané otázky a predovšetkým za to, aby Európa zostala ušetrená ďalšieho rozdelenia na Východ a Západ".

Prezidenti mali podľa programu diskutovať aj o cezhraničnej spolupráci, otázke euroregiónov či o ekonomických vzťahoch a ich rozšírení. Ďalšími témami mali byť vnútorná politika oboch krajín, reforma EÚ, rozpočet EÚ, voľby do Európskeho parlamentu, migrácia a vzťahy s Ruskom.

V piatok, posledný deň svojej oficiálnej trojdňovej návštevy v Nemecku, sa český prezident stretol ešte s bývalým kancelárom Gerhardom Schröderom. Zeman o ňom vo štvrtok povedal, že jedným z jeho dvoch najväčších nemeckých priateľov.