Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Cenu Astrid Lindgrenovej získala nadácia zameraná na domorodcov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Laureátmi Pamätnej ceny Astrid Lindgrenovej bývajú najmä jednotlivci.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Štokholm 9. apríla (TASR) - Austrálska Nadácia domorodej gramotnosti (IFL) získala v utorok Pamätnú cenu Astrid Lindgrenovej, jedno z najvyšších ocenení za literárnu tvorbu pre deti a mládež. Ocenenie dostala pre propagáciu čítania medzi deťmi aborigénov - pôvodného obyvateľstva v Austrálii. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Ich inovatívne aktivity, ktoré sú založené na rešpekte, spolupráci a citlivosti, sú inšpiráciou pre prácu na podporu čítania na celom svete," uviedla šéfka poroty Boel Westinová.

Pamätná cena Astrid Lindgrenovej je dotovaná sumou päť miliónov švédskych korún (v prepočte 435.894 eur). Vytvorila ju švédska vláda v roku 2002 na počesť zosnulej autorky populárnych detských knižiek ako Pippi Dlhá pančucha či Emil z Lönnebergu.

ILF vznikla v roku 2011 ako nadácia na podporu čítania a gramotnosti potomkov pôvodných obyvateľov Austrálie. Pre deti a rodiny aborigénov pripravuje tzv. knižné balíčky, zamerané na "domorodých" autorov či ilustrátorov, ktorých vydávanie podporuje. Taktiež prekladá knihy či organizuje rôzne čitateľské aktivity.

"Šírením kníh, ako aj podnecovaním čítania, rozprávania príbehov a tvorivosti vytvára IFL túžbu čítať a podporuje hrdosť, sebadôveru či pocit spolupatričnosti," uviedla porota. "Každé dieťa má právo na svoj jazyk a svoje príbehy," dodala.

Laureátmi Pamätnej ceny Astrid Lindgrenovej bývajú najmä jednotlivci. Ako pripomína AFP, toto ocenenie už získali tri skupiny, ktoré sa podobne ako IFL venujú propagácii čítania. V roku 2007 to bola venezuelská banka Banco del Libro, ktorá distribuuje knihy a učebnice, v 2009 palestínsky vzdelávací inštitút Tamer a v 2015 projekt PRAESA zameraný na alternatívne vzdelávanie a podporu gramotnosti v Juhoafrickej republike.