Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Bývalý viceprezident J. Biden sa rozlúčil so zosnulým J. McCainom

Na archívnej snímke Joe Biden. Foto: TASR/AP

McCain, ktorý zastupoval štát Arizona v americkom Senáte od roku 1987, zomrel v sobotu vo veku 81 rokov na následky rakoviny mozgu.

Washington 31. augusta (TASR) - Na poslednej rozlúčke s nedávno zosnulým republikánskym senátorom Johnom McCainom, ktorá sa konala v baptistickom kostole v meste Phoenix v americkom štáte Arizona, vystúpil vo štvrtok aj bývalý demokratický viceprezident John Biden.

Biden vyzdvihol dlhoročného arizonského senátora a bývalého republikánskeho kandidáta na prezidenta Spojených štátov ako neúnavného bojovníka za slobodu a spravodlivosť. McCain podľa Bidena "nestrpel zneužívanie moci v akejkoľvek podobe a v akejkoľvek krajine", uviedla agentúra AP.

"John pochádzal z inej doby a žil podľa iného kódexu. Dávneho a starosvetského kódexu, v ktorom záležalo na cti, odvahe, charaktere, bezúhonnosti a povinnosti," povedal bývalý americký viceprezident.

Biden tiež nezabudol pripomenúť, že John McCain zasvätil celý svoj život boju za slušnosť, ktorá by v politike mala vládnuť aj napriek názorovým rozdielom.

"Modlím sa, aby bolo pre vás aspoň trochu útechou poznanie, že vzhľadom na to, že vy ste sa celý život delili s nami o Johna, teraz sa celý svet delí s vami o bolesť spôsobenú jeho smrťou," povedal pozostalým Biden, ktorý tiež pripomenul, že McCaina chápal ako svojho brata, s ktorým, ako to už v rodinách býva, viedol nejeden spor.

Biden na poslednej rozlúčke s McCainom spomenul i svojho syna Beaua a demokratického senátora Teda Kennedyho, ktorí podľahli rovnakému agresívnemu druhu rakoviny mozgu ako arizonský senátor.

McCain, ktorý zastupoval štát Arizona v americkom Senáte od roku 1987, zomrel v sobotu vo veku 81 rokov na následky rakoviny mozgu. Jeho rodina iba niekoľko dní predtým oznámila, že senátor sa rozhodol ukončiť liečbu.

V posmrtne zverejnenom rozlúčkovom liste McCain vyzval svojich krajanov, aby prekonali hlboké politické rozdiely. McCain sa v liste tiež vyznal z toho, že pre neho bola česť slúžiť Spojeným štátom.