Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bývalý šéf slobodných Strache sa neujme mandátu v europarlamente

Heinz-Christian Strache. Foto: TASR/AP

Strache dostal pri voľbách do EP 26. mája od voličov takmer 45.000 preferenčných hlasov, čo mu v zásade zabezpečilo mandát europoslanca.

Viedeň 17. júna (TASR) - Rakúsky politik Heinz-Christian Strache, ktorý po zverejnení kompromitujúceho videa odstúpil z postov vicekancelára a predsedu pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), neprevezme mandát poslanca Európskeho parlamentu (EP). Oznámil to vo vyhlásení zverejnenom v pondelok, informuje agentúra DPA.

"Návrat do aktívnej politiky sa môže a mal by sa udiať až po tom, ako bude do čo najväčšej miery objasnené pozadie videa z Ibizy," napísal Strache v tlačovom vyhlásení.

Zdôraznil v ňom tiež, že ide o jeho osobné rozhodnutie, a nie výsledok politickej kalkulácie či politickej dohody. Reagoval tým na dohady, že vzdanie sa mandátu v EP podmienil sľubným umiestnením svojej manželky Philippy na kandidátku FPÖ pre spolkové parlamentné voľby.

Strache dostal pri voľbách do EP 26. mája od voličov takmer 45.000 preferenčných hlasov, čo mu v zásade zabezpečilo mandát europoslanca.

Strache odstúpil v polovici mája zo všetkých funkcií po tom, ako nemecké médiá zverejnili tajne nakrútené kompromitujúce video. Zachytáva ho na španielskom ostrove Ibiza, ako pred rakúskymi voľbami z roku 2017 diskutuje o možných nelegálnych daroch pre svoju stranu a údajnej príbuznej ruského oligarchu výhľadovo sľubuje verejné zákazky, ak mu pomôže k volebnému úspechu.

Po zverejnení videa, ktorého pôvod zostáva nejasný, sa rozpadla koalícia konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) dovtedajšieho kancelára Sebastiana Kurza s FPÖ. Parlament neskôr aj s podporou FPÖ vyslovil Kurzovi nedôveru a vedenie krajiny prevzala začiatkom júna úradnícka vláda na čele s dočasnou kancelárkou Brigitte Bierleinovou.

Rakúsko teraz čakajú predčasné voľby, pravdepodobným termínom je 29. september.