Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bývalí katalánski separatistickí lídri budú čeliť súdnemu procesu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Deväť z týchto lídrov vrátane bývalého katalánskeho vicepremiéra Oriola Junquerasa je v súčasnosti vo väzení v Španielsku. Očakáva sa, že ich budú súdiť za vzburu či zneužitie verejných financií.

Madrid 25. októbra (TASR) - Španielsky najvyšší súd vo štvrtok oznámil, že ukončil vyšetrovanie 18 bývalých katalánskych separatistických politikov a aktivistov, ktorí budú čeliť súdnemu procesu. Ten sa pravdepodobne začne v prvých mesiacoch budúceho roka, informovala agentúra Reuters.

Prokuratúra má teraz päť pracovných dní na to, aby oficiálne vzniesla obvinenia v súvislosti s nelegálnymi snahami o nezávislosť tohto bohatého španielskeho regiónu v roku 2017.

Deväť z týchto lídrov vrátane bývalého katalánskeho vicepremiéra Oriola Junquerasa je v súčasnosti vo väzení v Španielsku. Očakáva sa, že ich budú súdiť za vzburu, zneužitie verejných financií či neposlušnosť. Za takéto obvinenia im hrozí až do 30 rokov väzenia.

Medzi obžalovanými nie je bývalý katalánsky premiér Carles Puigdemont, ktorý je v dobrovoľnom exile v Belgicku, pretože v Španielsku nie sú možné súdne procesy v neprítomnosti. Puigdemont je tiež obvinený zo vzbury, uvádza server catalannews.com.

Referendum o nezávislosti Katalánska sa uskutočnilo 1. októbra 2017 aj napriek nesúhlasu Madridu. Vlaňajší plebiscit bol podľa španielskej vlády a súdov v rozpore s ústavou. V deň referenda došlo na mnohých miestach k tvrdým zásahom španielskej polície voči voličom a zranenia utrpeli stovky ľudí.

Katalánsky parlament napriek tomu pristúpil 27. októbra k jednostrannému vyhláseniu nezávislosti. Nasledujúci deň španielska vláda uvalila na Katalánsko nútenú správu odvolala katalánsku vládu a rozpustila regionálny parlament.