Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Bulharský generálny prokurátor odmieta odstúpiť z funkcie

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Gešev bol za generálneho prokurátora vymenovaný koncom roka 2019 na sedemročné funkčné obdobie.

Sofia 15. mája (TASR) - Bulharský generálny prokurátor Ivan Gešev v pondelok odmietol odstúpiť z funkcie pre kontroverziu v súvislosti s nedávnym výbuchom v blízkosti jeho auta. Kým Gešev tvrdí, že šlo o pokus o atentát voči jeho osobe, viacerí jeho kritici označujú túto udalosť za zinscenovanú.

Ako podotkla agentúra AFP, médiá a predstavitelia prokuratúry začiatkom mája uviedli, že generálny prokurátor a jeho rodina unikli smrti len "o vlások", keď 1. mája pri jeho aute na vidieckej ceste vybuchla výbušnina.

Minister vnútra Ivan Demerdžijev a Geševov námestník Borislav Sarafov, ktorý je zároveň šéfom Národnej vyšetrovacej služby, však neskôr uviedli, že výbuch nespôsobil na Geševovom obrnenom aute triedy SUV žiadne škody a že v ňom cestoval sám.

Niektorí oponenti Geševa dokonca obvinili, že útok zinscenoval.

Samotný Gešev sa ku kauze bezprostredne po výbuchu nevyjadril. V pondelok však vyhlásil, že naňho zaútočila "politická mafia, oligarchia a organizovaný zločin", a obvinil najmä bývalého premiéra Bojka Borisova, že vyvíja tlak na jeho odstúpenie. Borisov toto obvinenie poprel.

Borisovova stredopravicová strana Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB), ktorá sa v aprílových parlamentných voľbách umiestnila na prvom mieste, sa v súčasnosti pokúša vytvoriť koaličnú vládu a ukončiť patovú situáciu, keď sa v Bulharsku za posledné dva roky konalo pätoro parlamentných volieb.

Borisov i Gešev boli v roku 2020 terčom masových protestov proti korupcii, ktoré viedli k ukončeniu Borisovovho desaťročného vládnutia.

Gešev bol za generálneho prokurátora vymenovaný koncom roka 2019 na sedemročné funkčné obdobie.

Už jeho vymenovanie narazilo na odpor časti verejnosti a počas pôsobenia na poste generálneho prokurátora sa stal symbolom neefektívnosti a netransparentnosti bulharskej prokuratúry i kľúčovou prekážkou reforiem súdnictva, na ktoré Európska únia a USA dlhodobo naliehajú. Vytýka sa mu, že si uzurpuje moc a je kontroverzný, dodala AFP.

Pozorovatelia najnovšie uviedli, že vplyvní politici, ktorých Gešev údajne kryl, sa po kontroverznom incidente z 1. mája proti nemu obrátili.

"Politickí patróni sa chcú zbaviť 'nástroja', ktorý sa stal nepohodlným. 'Nástroj' sa však nevzdáva," komentoval analytik Daniel Smilov z Centra liberálnych stratégií.

AFP podotkla, že doteraz boli neúspešné všetky pokusy o Geševovo zosadenie. Právo odvolať ho má len Najvyššia súdna rada (NSS) - orgán zodpovedný za vymenúvanie sudcov.

Najvyššia súdna rada sa ešte musí zaoberať najnovším prípadom proti nemu vrátane obvinení, že zasahoval do vyšetrovania výbuchu.