Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Bulharsko vydalo Maďarsku muža podozrivého z prevádzačstva

Na snímke policajní a forenzní experti vyšetrujú pri nákladnom aute, ktoré je odstavené na krajnici diaľnice A4 pri rakúskom meste Parndorf, južne od Viedne 27. augusta 2015. Foto: TASR/AP

Vyšetrovanie prípadu súvisí s kauzou smrti 71 migrantov nájdených v auguste 2015 v odstavenom chladiarenskom aute pri rakúskom Parndorfe.

Budapešť 19. júla (TASR) - Bulharskí policajti zadržali a odovzdali maďarským orgánom Bulhara, ktorý verboval vodičov na pašovanie migrantov, informoval vo štvrtok spravodajský server Origo.hu.

Server podotýka, že vyšetrovanie prípadu súvisí s kauzou smrti 71 migrantov nájdených v auguste 2015 v odstavenom chladiarenskom aute pri rakúskom Parndorfe, aj keď zadržaný 39-ročný Bulhar sa na tejto akcii nezúčastnil.

Na muža bol vydaný medzinárodný zatykač. Obvinený je okrem iného aj z organizovaného prevádzačstva. Podľa spisu obžaloby od začiatku júla 2015 do polovice augusta Bulhar zohnal najmenej šiestich šoférov, ktorých potom doviezol do Maďarska. V niektorých prípadoch sám zabezpečoval cestu konvoja vozidiel prevádzačov.

Bulharské orgány ho Maďarsku vydali v utorok.

Súd v juhomaďarskom Kecskeméte vyriekol rozsudok v kauze parndorfského "kamióna smrti" 14. júna. V rámci kauzy bolo z organizovaného prevádzačstva obžalovaných celkom 14 ľudí.

Podľa prvostupňového rozsudku sú hlavní obvinení, Afganec a štyria Bulhari, vinní zo spoluúčasti na viacnásobnom prevádzačstve a zo spoluúčasti na vražde. Ani jeden z odsúdených nebude môcť byť podmienečne prepustený z väzenia pred uplynutím 25-ročného trestu.

Chladiarenské vozidlo s mŕtvymi migrantmi nechali prevádzači odstavené na diaľnici pri rakúskej obci Parndorf. V nákladnom priestore bolo zatvorených 59 mužov, osem žien a štyri deti, pričom sa predpokladá, že sa zadusili ešte na území Maďarska.