Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Zahraničie

Britská rozviedka: Ruské sily potrebujú úspech, mieria na Bachmut

Ukrajinskí vojaci sedia na tanku T-80, ktorý podľa nich ukoristili ruskej armáde počas bojov v meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v nedeľu 2. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Bachmut leží na trase vedúcej do miest Sloviansk a Kramatorsk v priemyselnej oblasti Donbasu, ktorú Moskva zatiaľ úplne nezískala.

Londýn 10. októbra (TASR) - Ruské jednotky sa približujú k strategicky dôležitému mestu Bachmut na východe Ukrajiny. Za posledný týždeň postúpili k Bachmutu o dva kilometre, uviedla v pondelok vo svojej pravidelnej zvodke o vývoji na bojiskách Ukrajiny britská vojenská spravodajská služba.

Britské ministerstvo obrany v zvodke zverejnenej na platforme Twitter, píše, že "Rusko naďalej pripisuje útočným operáciám v centrálnom sektore Donbasu, najmä v blízkosti mesta Bachmut, vysokú prioritu."

Britská rozviedka konštatuje, že ruská armáda je po sérii porážok v situácii, keď už musí "demonštrovať" nejaký úspech na bojiskách Ukrajiny - preto sa tak úporne snaží dobyť Bachmut, ktorý je zničený ostreľovaním.

Bachmut leží na trase vedúcej do miest Sloviansk a Kramatorsk v priemyselnej oblasti Donbasu, ktorú Moskva zatiaľ úplne nezískala.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotňajšom videopríhovore podľa Reuters uviedol, že v blízkosti Bachmutu prebiehajú veľmi tvrdé boje.

Britská stanica BBC zo zvodky britskej spravodajskej služby citovala aj tú časť, v ktorej sa konštatuje, že ruské sily, ktorým sa podarilo postúpiť smerom k Bachmutu, zahŕňali aj príslušníkov súkromnej tzv. Vagnerovej armády i odsúdencov nedávno naverbovaných v ruských väzniciach.

Ukrajinské jednotky pritom naďalej vyvíjajú na ruskú armádu tlak na bojiskách na severovýchode a v Chersonskej oblasti juhu Ukrajiny.