Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Napadnutá labouristická poslankyňa podľahla zraneniam,motív je nejasný

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Štyridsaťjedenročná matka dvoch detí utrpela dnes strelné a bodné zranenia pri napadnutí vo svojom volebnom obvode v obci Birstall neďaleko Leedsu.

Luxemburg/Londýn 16. júna (TASR) - Ministri financií Euroskupiny dnes na svojom zasadnutí v Luxemburgu vzdali minútou ticha poctu britskej poslankyni Jo Coxovej, ktorá zomrela na strelné a bodné zranenia po tom, ako ju na ulici napadol ozbrojený 52-ročný muž. Polícia ho zadržala, motív jeho činu podľa nej nie je zatiaľ jasný, informovala tlačová agentúra DPA.

"Británia je majákom mierovej politiky a my dúfame, že občania Británie dokážu (v referende o členstve v EÚ) na budúci týždeň urobiť svoj demokratický výber pokojne a bezpečným spôsobom," uviedol v tejto súvislosti predseda Euroskupiny, Holanďan Jeroen Dijsselbloem.

Labouristickú poslankyňu parlamentu, matku dvoch detí a aktivistku kampane za zotrvanie Británie v EÚ postrelil a pobodal muž pred jej poslaneckou kanceláriou v obci Birstall neďaleko Leedsu, kde bola dostupná pre kohokoľvek, kto sa s ňou chcel stretnúť. Následkom zranenia po prevoze do nemocnice podľahla.

Sedemdesiatnik, ktorý prišiel napadnutej na pomoc, utrpel ľahšie zranenia.

Manžel zavraždenej Brendan Cox na Twitteri napísal, že by jeho žena "chcela teraz nadovšetko dve veci: aby boli naše deti zahrnuté láskou a po druhé, aby sme sa všetci spojili v boji proti nenávisti, ktorá ju zabila. Nenávisť nemá krédo, rasu ani náboženstvo a je jedovatá," citovala ho BBC.




Britský premiér David Cameron vyhlásil, že parlament "stratil veľkú hviezdu,... poslankyňu s obrovským súcitom a veľkým srdcom".

Líder labouristov Jeremy Corbyn povedal, že 41-ročná matka dvoch detí "slúžila celý svoj život verejnosti...". Za poslankyňu ju zvolili len vlani. Pred svojím vstupom do politiky pracovala v rôznych humanitárnych organizáciách, napríklad v Oxfame a v Nadácii Billa a Melindy Gatesovcov. "Celá Labouristická strana a labouristická rodina - vlastne celá krajina - je šokovaná dnešnou hroznou vraždou Jo Coxovej," zdôraznil.

Moderátor rozhlasovej stanice Radio 4 Today, Nick Robinson, povedal, že presné okolnosti útoku nepoznáme. Polícia trvá na tom, že bol "lokálny" a nemá žiadnu súvislosť s globálnou teroristickou hrozbou. Sú tu však náznaky, že motív bol politický. Ak sa to potvrdí, pripomenie nám to, že je potrebné za každých okolností rešpektovať tých, ktorí s nami nesúhlasia, a pochopiť, že hnev, zúrivosť a besnenie nie sú to isté ako zanietenie pre vec a krédo.

Jo Coxová je prvým členom Dolnej snemovne britského parlamentu, ktorého zavraždili počas výkonu mandátu, od roku 1990. Severoírski teroristi vtedy pri bombovom útoku v Sussexe zabili poslanca Iana Gowa.

Stúpenci i odporcovia členstva Británie v EÚ prerušili po útoku na poslankyňu oficiálne kampane pred nadchádzajúcim referendom, ktoré bude presne za týždeň, vo štvrtok 23. júna.

Obyvatelia Birstallu pre médiá povedali, že zatknutý muž je obyvateľ dediny Tommy Mair. Podľa jeho susedov ide o pokojného muža, ktorý pre ľudí v obci vykonával záhradnícke práce.