Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Británii dnes znížili stupeň teroristického ohrozenia

Britská polícia hliadkuje pred londýnskou stanicou metra Parsons Green Foto: TASR/AP

K zníženiu stupňa ohrozenia Británie teroristickým útokom došlo po dnešnom zadržaní druhého muža podozrivého z účasti na piatkovom útoku v londýnskom metre.

Londýn 17. septembra (TASR) - Britské úrady dnes znížili stupeň teroristického ohrozenia v krajine z najvyššieho - kritického - na úroveň "závažnej" hrozby. Znamená to, že útok je vysoko pravdepodobný.

Vo vysielaní spravodajskej stanice BBC o tom dnes informovala britská ministerka vnútra Amber Ruddová.

K zníženiu stupňa ohrozenia Británie teroristickým útokom došlo po dnešnom zadržaní druhého muža podozrivého z účasti na piatkovom útoku v londýnskom metre.

Stupeň ohrozenia Británie útokom vyhodnocuje špecializované Spoločné centrum pre analýzu terorizmu.

Okrem spomínaného 21-ročného muža zadržaného v noci nadnes na predmestí Hounslow na západe Londýna je v rukách polície aj iný, 18-ročný, mladík. Toho polícia zadržala v sobotu ráno v prístave Dover. Následne polícia prehľadala aj dom v Sunbury, ktorý mal s týmto zadržaným podozrivým súvislosť.

Britská ministerka vnútra Amber Ruddová dnes uviedla, že zadržanie druhej podozrivej osoby naznačuje, že piatkový atentát v Londýne nebol činom tzv. osamelého vlka.

Ruddová okrem toho komentovala aj prihlásenie sa džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) k piatkovému útoku.

Podľa nej zatiaľ nič nedokazuje, že by za ním IS skutočne aj bol. IS sa podľa nej pripomína a priznáva sa k útokom. "V tomto štádiu nie sú žiadne dôkazy" o účasti IS na atentáte, povedala ministerka pre spravodajskú spoločnosť BBC. Súčasne vyjadrila nádej, že polícii sa vyšetrovaním "podarí presnejšie stanoviť, ako bol (útočník) zradikalizovaný".

Británia od začiatku tohto roku zažila štyri útoky, ktoré polícia vyhodnotila ako teroristické. Zahynulo pri nich 36 ľudí.

Po poslednom, piatkovom, útoku v Británii vyhlásili najvyšší - kritický - stupeň ohrozenia teroristickými útokmi. Znamená to, že podľa vládnych úradov je Británia bezprostredne ohrozená ďalším útokom.

Po celej krajine sú posilnené policajné hliadky, ktoré pri ochrane dôležitých objektov a občanov podporujú aj príslušníci armády.