Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ozbrojení policajti vykonávajú po útoku raziu na londýnskom predmestí

Forenzní experti pracujú na nástupišti stanice metra Parsons Green po explózii v Londýne 15. septembra 2017. Foto: TASR/AP

Prehľadávaný objekt uzavreli a v rámci preventívnych opatrení evakuovali obyvateľov z okolia a nad oblasťou vyhlásili bezletovú zónu,

Londýn 16. septembra (TASR) - Britská polícia dnes oznámila, že jej ozbrojení príslušníci prehľadávajú dom na predmestí Londýna v rámci vyšetrovania výbuchu, ku ktorému došlo v piatok v súprave londýnskeho metra.

Razia sa podľa oznámenia odohráva v meste Sunbury na západnom okraji Londýna, asi osem kilometrov južne od letiska Heathrow. Prehľadávaný objekt uzavreli a v rámci preventívnych opatrení evakuovali obyvateľov z okolia a nad oblasťou vyhlásili bezletovú zónu, informuje agentúra AP.

V prípade piatkového útoku zadržali dnes ráno v prístavnom meste Dover na juhovýchode Anglicka 18-ročného podozrivého a polícia dúfa, že od neho pri vypočúvaní získa bližšie informácie. K ďalším zatknutia podľa polície zatiaľ nedošlo.

V piatok počas raňajšej dopravnej špičky vybuchla na nadzemnej stanici metra Parsons Green v jednom z vozňov podomácky vyrobená bomba, čo viedlo k zraneniu 29 ľudí. Nálož podľa polície explodovala len "čiastočne" a nikto zo zranených nebol v ohrození života. Stanicu neďaleko centra britskej metropoly v noci na dnes znova otvorili.

V Británii vyhlásili po útoku najvyšší, "kritický", stupeň ohrozenia teroristickými útokmi. Po celej krajine posilnili policajné hliadky, ktoré pri ochrane dôležitých objektov a občanov podporujú od dnešného dňa aj príslušníci armády.

Šéfka londýnskej Metropolitnej polície Cressida Dicková vyzvala dnes verejnosť, aby bola ostražitá, pokým v Británii platí vysoký stupeň pohotovosti. Úrady podľa nej dosahujú "značný pokrok" pri vyšetrovaní explózie.

Vládni a bezpečnostní činitelia sa dnes popoludní zišli na mimoriadnom zasadnutí kabinetu, aby hovorili o teroristickej hrozbe v krajine. Zasadnutiu predsedala ministerka vnútra Amber Ruddová, ktorá povedala, že výstraha pred teroristickými útokmi ostane zatiaľ na najvyššej úrovni.

K útoku sa prihlásila džihádistická skupina Islamský štát (IS). Podľa stanice BBC bola bomba zhotovená podobne ako nálož pri májovom atentáte v Manchestri, pri ktorom zahynulo 22 ľudí.

Nadzemnú stanicu metra Parsons Green neďaleko centra britskej metropoly v noci na dnes znova otvorili pre prevádzku.

K útoku sa prihlásila džihádistická skupina Islamský štát (IS). Šéf protiteroristických operácií Metropolitnej polície Mark Rowley však vyhlásil, že IS takéto vyhlásenia vydáva "bežne" bez ohľadu na to, či bol v kontakte s páchateľmi, alebo nie. Rowley požiadal verejnosť, aby zostala ostražitá, ale nebola "vyľakaná".

Britské médiá uvádzajú, že polícia má zrejme indície o viacerých páchateľoch - čo môže vyplývať z toho, že jej predstavitelia opakovane hovoria o "podozrivých", nie o "jednom alebo viacerých podozrivých".

Podľa BBC bola bomba zhotovená podobne ako nálož pri májovom atentáte v Manchestri, pri ktorom zahynulo 22 ľudí. Noviny Guardian uviedli, že polícia už vyhodnocuje zábery z bezpečnostných kamier zachytávajúce, ako muž s bombou nastupuje do metra.