Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Britská polícia zadržala odsúdeného rumunského podnikateľa

Ilustračné foto Foto: TASR

Podnikateľa uznali vinným z neoprávneného získania pozemku o rozlohe 224 hektárov od jednej z bukureštských univerzít za cenu hlboko pod hranicou trhovej.

Bukurešť/Londýn 14. augusta (TASR) - Metropolitná polícia v Londýne zadržala na základe medzinárodného zatykača rumunského podnikateľa Gabriela Puia Popoviciua odsúdeného 2. augusta vo vlasti na sedem rokov odňatia slobody nepodmienečne. Informáciu zverejnili dnes rumunské policajné zdroje.

Podnikateľa uznali vinným z neoprávneného získania pozemku o rozlohe 224 hektárov od jednej z bukureštských univerzít za cenu hlboko pod hranicou trhovej. Krajinu opustil ešte pred vynesením rozsudku, preto na neho vydali medzinárodný zatykač.

Ide o jedného z najvplyvnejších podnikateľov s nehnuteľnosťami v Rumunsku, okrem iného majiteľa jedného z najväčších nákupných stredísk v Bukurešti, ktorý na inkriminovanom pozemku nechal vybudovať obytné domy.

Bývalý rektor poľnohospodárskej univerzity dostal v kauze šesť rokov väzenia. Cornel Serban, ktorý bol kedysi šéfom tajnej služby rezortu vnútra, vyviazol s 30-mesačným trestom odňatia slobody, a to za nezákonný nátlak na prokurátorov.

Rumunský minister spravodlivosti Tudorel Toader už dnes avizoval žiadosť o podnikateľovo vydanie do vlasti.