Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Britská polícia pátra po ďalších podozrivých z útoku v metre

Forenzný expert pracuje na nástupišti stanice metra Parsons Green po explózii v Londýne 15. septembra 2017. Foto: TASR/AP

V sobotu zadržala polícia v meste Dover na juhovýchode Anglicka 18-ročného podozrivého.

Londýn 17. septembra (TASR) - Britská polícia v sobotu večer oznámila, že pokračuje v pátraní po ďalších potenciálnych podozrivých zo spáchania piatkového útoku v londýnskom metre. Informovala o tom v noci nadnes agentúra AP.

Predstaviteľ protiteroristického útvaru v londýnskej polícii Neil Basu vysvetlil, že "v tomto štádiu vyšetrovania skúmame aj možnosť, či je za útok zodpovedná jediná osoba". "Našou prioritou je identifikovať a lokalizovať každého ďalšieho potenciálneho podozrivého," dodal.

Polícia v sobotu v meste Dover na juhovýchode Anglicka v spojitosti s piatkovým útokom v londýnskom metre, pri ktorom boli zranené tri desiatky ľudí, zadržala 18-ročného podozrivého zo spáchania, prípravy a podnecovania teroristického útoku.

Zadržanie tohto muža označila britská polícia za veľmi významné. Došlo k nemu v tej zóne prístavu Dover, odkiaľ sa cestuje na francúzsku stranu Lamanšského prieplavu.

Policajná operácia si vynútila čiastočnú evakuáciu prístavu, aby ho polícia z preventívnych dôvodov mohla prehľadať. Našlo sa pri tom viacero podozrivých predmetov. Zadržaného mladíka previezli následne na výsluch na policajnú stanicu v Londýne.

V piatok počas raňajšej dopravnej špičky vybuchla na nadzemnej stanici metra Parsons Green v jednom z vozňov podomácky vyrobená bomba, čo viedlo k zraneniu 29 ľudí. Nálož podľa polície explodovala len "čiastočne" a nikto zo zranených nebol v ohrození života.

V Británii vyhlásili po útoku najvyšší, "kritický", stupeň ohrozenia teroristickými útokmi. Po celej krajine posilnili policajné hliadky, ktoré pri ochrane dôležitých objektov a občanov podporujú od dnešného dňa aj príslušníci armády.