Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

TRAGÉDIA V LONDÝNE: Muž spadol z múzea moderného umenia

Na snímke múzeum moderného umenia Tate Modern v Londýne 2. februára 2024. Foto: TASR/AP

Tate Modern je jedno z najväčších múzeí súčasného umenia na svete. Patrí medzi najobľúbenejšie turistické atrakcie Londýna.

Londýn 2. februára (TASR) - Po páde z britského národného múzea moderného umenia Tate Modern v Londýne v piatok zomrel muž. Jeho smrť je "nečakaná, ale nie je pokladaná za podozrivú", informovala britská polícia. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Prípad sa stal dopoludnia, nie je ale jasné, odkiaľ presne spadol muž. Pre piatimi rokmi sa stal podobný prípad, keď britský tínedžer zhodil šesťročného chlapca z vyhliadkovej plošiny na desiatom poschodí múzea.

"Na miesto prišla londýnska letecká záchranná služba a londýnske sanitky. Napriek snahám zdravotníkov muž, žiaľ, na mieste zomrel," oznámila londýnska Metropolitná polícia. Začala vyšetrovanie s cieľom zistiť totožnosť muža a informovať jeho najbližšiu rodinu.

Tate Modern je jedno z najväčších múzeí súčasného umenia na svete. Patrí medzi najobľúbenejšie turistické atrakcie Londýna. Vzniklo v roku 2000 v budove bývalej elektrárne na brehu Temže. Vlani ju do septembra navštívilo približne 3,6 milióna ľudí.

Vyhliadkovú plošinu otvorili na desiatom poschodí v roku 2016, ale ukázala sa ako sporný projekt. V roku 2020 odsúdili Jontyho Braveryho za pokus o vraždu, pretože v predchádzajúci rok v auguste zhodil z vyhliadky šesťročného Francúza, ktorý bol v Británii s rodinou na prázdninách. Chlapec dopadol na strechu na piatom poschodí, zlomil si chrbticu a končatiny a poranil si hlavu.

Bravery mal v tom čase 17 rokov a ako príčinu uviedol nesprávne liečenie svojich duševných problémov.

Vlani vlastníci luxusných bytov v susedstve múzea vyhrali právny spor, pretože im prekážalo, že návštevníci galérie vidia do ich bytov.