Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Britská kráľovská pošta bude na Orkneje doručovať poštu dronmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Agentúra AFP pripomína, že doručovanie dronmi bolo po prvýkrát zavedené v roku 2017 v islandskom Reyjkavíku.

Londýn 1. augusta (TASR) - Pošta na škótskom súostroví Orkneje začne od utorka doručovať zásielky a listy pomocou dronov. Pôjde tak o prvú pravidelnú leteckú doručovaciu službu s využitím bezpilotných lietadiel na území Británie. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Listy a balíky budú najskôr prepravené z poštového úradu v Kirkwalle – najväčšom meste Orknejí –, do mesta Stromness. Odtiaľ ich drony letecky prepravia na ostrovy Hoy a Graemsay, kde ich už miestni poštári štandardne doručia adresátom.

"Mali by sme podporovať čokoľvek, čo pomôže udržiavať úroveň poskytovaných služieb, a to najmä na odľahlejších ostrovoch," povedal poslanec britského parlamentu za súostrovie Orkneje a Shetlandy Alistair Carmichael.

Doručovanie dronmi by malo značne zefektívniť úroveň poštových služieb a času doručovania zásielok na Graemsay a Hoy, kde poveternostné a iné podmienky spôsobujú časté omeškania zásielok. Služba poštových dronov bude v prvej fáze fungovať tri mesiace a potom sa bude rozhodovať o jej prípadnom ďalšom predĺžení.

Alex Brown, riaditeľ firmy Skyports Drone Services, ktorá s britskou poštou spolupracuje, dodal, že doručovanie pošty dronmi okrem skrátenia doručovacieho času a zvýšenej efektivity obmedzí aj potrebu používať pri rozvážaní zásielok klasické dopravné prostriedky produkujúce emisie.

Agentúra AFP pripomína, že doručovanie dronmi bolo po prvýkrát zavedené v roku 2017 v islandskom Reyjkavíku. Tamojší obyvatelia si mohli domov objednať potraviny či iné produkty, ktoré im drony doručili priamo pred dvere.

V Británii začala vlani využívať doručovanie dronmi sieť lekární Boots, ktorá týmto spôsobom dovážala lieky na ostrov Wight (Isle of Wight) na juhu Anglicka.