Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vyhorenú budovu Grenfell Tower v Londýne prekryjú ochranným plášťom

Horiaca 27-poschodová výšková budova Grenfell Tower. Foto: TASR/AP

Polícia zvažuje celý rad previnení od zabitia spáchaného právnickou osobou až po nedodržanie zákonných predpisov pri požiari budovy 14.júna, zahynulo najmenej 80 ľudí.

Londýn 27. júla (TASR) - Britská polícia dnes uviedla, že má "opodstatnené dôvody" pre podozrievanie miestnych úradov, že sa mohli dopustiť zabitia spáchaného právnickými osobami v prípade vyhorenej výškovej obytnej budovy Grenfell Tower v Londýne. Požiar si 14. júna vyžiadal najmenej 80 mŕtvych, pripomína agentúra AP.

Metropolitná polícia oficiálne informovala kráľovský obvod Kensington a Chelsea, vlastniaci Grenfell Tower, a správcovskú spoločnosť Kensington and Chelsea Tenant Management Association, že sú podozriví. Táto správa prišla v liste od polície obyvateľom Grenfell Tower. V liste sa píše, že polícia v rámci vyšetrovania vypočuje vysokopostavených predstaviteľov z oboch orgánov.

Polícia už celé týždne tvrdí, že z vyšetrovania vyplynie, či vznesú voči niekomu obvinenie z trestného činu. Polícia zvažuje celý rad previnení od zabitia spáchaného právnickou osobou až po nedodržanie zákonných predpisov.

Vyhorenú 24-poschodovú Grenfell Tower zakryjú ochranným plášťom. Opatrenie má pomôcť vyšetrovateľom pri získavaní dodatočného dôkazového materiálu a zároveň zabrániť rozširovaniu prachu a popola do okolitej oblasti.

Britským vyšetrovateľom budú pomáhať experti, ktorí sa podieľali na pátraní po pozostatkoch a dôkazovom materiáli v ruinách Svetového obchodného centra v New Yorku po teroristických útokoch z roku 2001. Na akcii sa zúčastní 200 policajtov, ktorí budú musieť pretriediť 15 ton sutín, uviedla londýnska polícia.