Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Požiar budovy v Londýne si vyžiadal najmenej 12 mŕtvych

Horiaca budova v Londýne. Foto: TASR/AP

Budova sa nachádza medzi stanicou metra Latimer Road a nákupným centrom Westfield. Na mieste zasahuje približne 200 hasičov.

Londýn 14. júna (TASR) - Počet mŕtvych v dôsledku požiaru, ktorý vypukol v noci na dnes v londýnskej výškovej obytnej budove Grenfell Tower, stúpol na 12, pričom nie je vylúčený jeho ďalší nárast. Zdvojnásobenie doterajšieho potvrdeného počtu obetí na životoch oznámila v podvečerných hodinách londýnska metropolitná polícia.

Podľa údajov záchrannej služby bolo v súvislosti s týmto požiarom ošetrených na klinikách najmenej 79 ľudí vrátane 18 v kritickom stave. Polícia tiež uviedla, že nasadenie pohotovostných zložiek potrvá niekoľko dní.

Príčina požiaru v 24-poschodovom vežiaku, ktorý sa nachádza v londýnskej štvrti Kensington, stále nie je známa. Na otázku, či mohlo ísť o teroristický čin, však metropolitná polícia odpovedala záporne.

Predstaviteľ hasičského zboru, na ktorého sa odvoláva agentúra AP, medzitým informoval, že nasadeným tímom sa podarilo dostať na najvyššie poschodie vyhoretej budovy, kde stále pokračuje likvidácia menších ohnísk. Zničený vežiak je zatiaľ považovaný za dostatočne stabilný na to, aby v ňom bolo možné pátrať po nezvestných osobách. Statickú odolnosť konštrukcií priebežne posudzuje privolaný expert, uviedla šéfka londýnskych hasičov Dany Cottonová.



Londýnska Metropolitná predtým oznámila, že požiar si vyžiadal najmenej šesť mŕtvych. Upozornila, že ide o predbežný údaj a počet obetí ešte zrejme stúpne.

Na požiar reagovala aj britská premiérka Theresa Mayová, ktorá je podľa svojho hovorcu "hlboko zarmútená" tragédiou v Grenfell Toweri a situáciu stále sleduje. Premiérka zvolala na 16.00 h zasadanie vlády, ktoré sa bude venovať tejto mimoriadnej udalosti.



Živé vysielanie SKY NEWS


Komisárka londýnskeho hasičského zboru Dany Cottonová označila požiar za "bezprecedentný incident". Uviedla, že za 29 rokov svojej kariéry ešte nezažila požiar takého rozsahu. Podľa nej zásah hasičov naďalej trvá.



Polícia predtým uviedla, že v okolitých budovách evakuovala približne 30 bytov.

Podľa svedkov zostalo v horiacej budove uväznených množstvo ľudí. Jeden z nich pre BBC povedal, že v niektorých bytoch videl za oknami ľudí a kričal na nich, aby okamžite dom opustili. Odpovedali mu, že nemôžu, pretože chodby sú plné dymu. Vyslovil domnienku, že zostali vo vnútri, pretože si mysleli, že ich vyslobodia hasiči.



Grenfell Tower bol podľa BBC postavený v roku 1974. Len minulý rok prešiel rekonštrukciou za desať miliónov libier. Dom dostal okrem iného nové vonkajšie izolačné obloženie, nové okná s dvojitými sklami a nový vykurovací systém. Rekonštrukcia bola súčasťou väčšej investície v tejto oblasti Londýna vo výške 67 miliónov libier.

Výberová chronológia požiarov budov vo svete




Rok 2016

8. augusta 2016 - Najmenej štyri tradičné drevené budovy vážne poškodil požiar v historickom centre hlavného mesta západogréckeho ostrova Lefkada, neboli však hlásené žiadne zranenia. Hovorca požiarneho zboru uviedol, že 35 hasičom s 15 požiarnymi vozidlami sa za pomoci vrtuľníka podarilo dostať oheň pod kontrolu.

Rok 2014

15. júla 2014 - V VI. budapeštianskom obvode vypukol požiar v obytnom dome na Andrássyho triede, v ktorom bolo prihlásených na pobyt 112 obyvateľov. Požiar vznikol pri prácach na asfaltovej izolácii strechy. Štyria policajti utrpeli ľahšie zranenia, obyvateľov domu evakuovali.

2. mája - Vyše 40 ľudí zahynulo pri nepokojoch prebiehajúcich medzi proruskými demonštrantmi a stúpencami ústrednej vlády v juhoukrajinskom meste Odesa. Väčšinu obetí si vyžiadal požiar budovy domu odborov v centre mesta, ktorý súvisel s potýčkami. Niektorí ľudia zahynuli na následky udusenia sa dymom, ďalší po skoku z okien horiacej budovy. Zranenia utrpelo 50 ľudí vrátane desiatich príslušníkov bezpečnostných síl.

Rok 2013

29. decembra 2013 - Najmenej päť ľudí zahynulo pri požiari budovy v severnej časti ruského hlavného mesta Moskva. Požiar sa hasičom podarilo v krátkom čase uhasiť. Následne boli objavené telá piatich obetí.

9. mája 2013 - Najmenej osem ľudí prišlo o život po požiari textilného závodu v bangladéšskom hlavnom meste Dháka. Pri požiari, ktorý vypukol na prízemí 11-poschodovej budovy v štvrti Mirpur, utrpelo zranenia ďalších najmenej šesť ľudí.

26. januára 2013 - Desať zahraničných robotníkov prišlo život pri požiari novopostavenej budovy v juhozápadnej časti Moskvy. Ďalších 13 osôb utrpelo zranenia. Požiar vypukol v podzemnom parkovisku budovy, kde sa vznietil stavebný odpad.

Rok 2012

18. novembra 2012 - Obyvateľov 34-poschodového mrakodrapu v Dubaji evakuovali v dôsledku požiaru, ktorý vypukol na niektorom z horných poschodí. Oheň poškodil vonkajší plášť budovy.

Rok 2010

22. novembra 2010 - Požiar obytnej budovy v meste Tampere na juhu Fínska si vyžiadal tri obete a štyroch zranených. Miestne úrady informovali, že požiar vypukol v jednej z reštaurácií, ktoré sa nachádzajú na dolných poschodiach budovy. Podľa svedkov bolo pred vypuknutím požiaru počuť mohutnú explóziu.

17. februára 2010 - Vo východonemeckom mestečku Apolda v Durínsku začala horieť časť historického centra. Požiar poškodil šesť obytných a obchodných domov pochádzajúcich z 18. storočia. Okrem jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín, nikto neutrpel zranenia.

Rok 2009

13. septembra 2009 - Najmenej päť robotníkov prišlo o život v Hongkongu na stavbe 118-poschodového mrakodrapu, keď sa s nimi zrútila pracovná plošina. Plošina sa prepadla z 30. poschodia na desiate.

Rok 2000

28. augusta 2000 - Moskovská televízna veža Ostankino sa ocitla v plameňoch. Pri nešťastí prišli o život traja ľudia, pričom sa prerušilo televízne vysielanie v celom Rusku.

4. januára 2000 - Na streche 32-poschodového mrakodrapu v centre Filadelfie vypukol požiar, ktorý si vynútil evakuáciu všetkých osôb v budove. Požiar si nevyžiadal žiadne obete ani zranenia.

Rok 1997

8. decembra 1997 - Najmenej 14 ľudí zahynulo pri požiari, ktorý zachvátil najvyššie poschodia novej výškovej budovy v komplexe centrálnej banky v indonézskej Jakarte.

23. februára 1997 - Požiar 36-poschodového mrakodrapu President Tower v Bangkoku, v ktorom sa nachádza hotel, nákupné centrum a úrady, si vyžiadal tri obete na životoch, pričom zničil štyri poschodia.

Rok 1996

21. novembra 1996 - Na turistami vyhľadávanej hongkonskej ulici Nathan Road a budove Garley Building vypukol požiar, pri ktorom zahynulo 40 ľudí a 81 utrpelo zranenia. Išlo o najväčšie nešťastie tohto druhu vo vtedajšej britskej kolónii.

17. januára 1996 - Londýnsku 43-poschodovú výškovú budovu NatWest Tower, najvyšší administratívny mrakodrap v londýnskom obchodnom centre, zachvátil požiar, zaobišiel sa bez zranení.

Rok 1995

23. novembra 1995 - Vypukol požiar v suteréne newyorskej Empire State Building, ktorý zachvátil celú budovu. Po evakuácii všetkých osôb bojovalo s ohňom 40 požiarnych jednotiek.